Διάρκεια σεμιναρίου: 2 μαθήματα/ 4 ώρες
Περιγραφή:
Στο πρώτο μέρος του διαδικτυακού σεμιναρίου ασύγχρονης εκπαίδευσης, επιχειρούμε να ορίσουμε τον τύπο δραστηριότητας που λέμε φιλοσοφία σε σύγκριση και αντιπαράθεση με τον μύθο και το μυθικό σκέπτεσθαι, με την θεολογία, και με την πειραματική επιστήμη· εξετάζουμε την αρχιτεκτονική του φιλοσοφικού λόγου (κρίσεις-συλλογισμούς-επιχειρήματα)· προσπαθούμε να φέρουμε σε συσχετισμό τη φιλοσοφική αφαίρεση με το συγκεκριμένο που είναι η κοινωνία και η ιστορία.
Στο δεύτερο μέρος επικεντρωνόμαστε στο ιδιάζον κοινωνιοϊστορικό περιβάλλον όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία, δηλαδή την αρχαιοελληνική πόλιν, εστιάζοντας στις ιδιάζουσες εμπειρίες που οδήγησαν στη περίφημη μετάβαση «από τον μύθο στον Λόγο».
Αναλυτικό περιεχόμενο:
Μάθημα 01: Τί είναι η φιλοσοφία (2 ώρες)
Μάθημα 02: Η πόλις και η ανάδυση του Λόγου (2 ώρες)
Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου (ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής), και ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε διάφορους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Από το 1992 ως το 2001 συνδιοργάνωνε, με τον Μάριο Μπέγζο, το ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας χρημάτισε διαδοχικά γραμματέας και πρόεδρος), και ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού στα Ελληνικά Γράμματα.
Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε ποικίλα έντυπα (Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Πλανόδιον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός ή πολιτικός αρθρογράφος με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αυγή και Ο Δρόμος της Αριστεράς· έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2005, έχει ιδρύσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2009, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στην ιστορία τής φιλοσοφίας και των πολιτικών ιδεών, αισθητική, συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ψυχαναλυτική θεωρία. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις.
Αναλυτική εργογραφία και αρθρογραφία στον παρακάτω σύνδεσμο από τον προσωπικό του ιστότοπο εδώ.
—-
Για περισσότερες πληροφορίες: info@dipke.org
Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ι. Δραγούμη 24,
3ος όροφος,
Θεσσαλονίκη
+30 2310 270838
dipke.org