Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Harari, Γιατί οι άνθρωποι κυριαρχούν στον κόσμο

  • από

Βαγγέλης Περράκης

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί ουσιαστικά τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα ζώα; Ο καθηγητής ιστορίας Νώε Χαράρι είναι διάσημος σε όλον τον κόσμο, καθώς ήδη δύο βιβλία του έχουν γίνει παγκόσμια best seller. Ο λόγος για το “Sapiens, μία σύντομη ιστορία του ανθρώπου” και το “Homo Deus, μία σύντομη ιστορία του μέλλοντος” (κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Η βασική ερμηνεία που δίνει ο Harari είναι ότι το ανθρώπινο είδος, οι homo sapiens, λόγω της δυνατότητας που έχουν να φαντάζονται συλλογικά και να δημιουργούν/ επινοούν ιστορίες για πράγματα που δεν υπάρχουν παρά μόνο στο φαντασιακό τους, όπως οι θεοί, το σύμπαν, τα έθνη, το χρήμα, οι εταιρίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι νόμοι, η δικαιοσύνη κλπ., μπορούν τελείως άγνωστα άτομα να συνεργάζονται μεταξύ τους ευέλικτα και σε μεγάλους αριθμούς (βλ. και Harari, Sapiens, Αθήνα: Αλεξάνδρεια, σσ. 37-44).

Στην παρακάτω ομιλία εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές θέσεις του πρώτου βιβλίου, φτάνοντας στο τέλος, στα διακυβεύματα του δεύτερου, όπως οι νέες ταξικές διαιρέσεις και οι νέοι ταξικοί αγώνες που μπορεί να προκύψουν από την καινούργια συνθήκη.