Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η κουλτούρα των εικόνων: κινηματογραφική θεωρία και πολιτισμική κριτική | Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

2 students

Διάρκεια σεμιναρίου: 9 εβδομάδες / 18 ώρες

 

Περιγραφή σεμιναρίου:

Το σεμινάριο με τίτλο «Η κουλτούρα των εικόνων» φιλοδοξεί να είναι ταυτόχρονα μια εισαγωγή στην κινηματογραφική θεωρία αλλά και μια προσπάθεια να κινηθούμε πέρα από αυτήν. Το σινεμά είναι παντού γύρω μας. Η κινηματογραφική γλώσσα -η γλώσσα της κινούμενης εικόνας- αποτέλεσε την κατεξοχήν μορφή της μαζικής κουλτούρας και της πολιτιστικής βιομηχανίας του 20ού αιώνα και σήμερα, στην εποχή των ψηφιακών μέσων, έχει διαχυθεί σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και της καθημερινής πρακτικής.

Το έργο της κριτικής γίνεται αναγκαστικά πιο απαιτητικό. Όμως αυτό που αποτελεί το ουσιαστικό αντικείμενο της κριτικής δεν είναι απλώς το μεμονωμένο κινηματογραφικό (ή τηλεοπτικό) έργο, αλλά η ίδια η κινηματογραφικότητα και η οπτική κουλτούρα ως δύναμη που διαμορφώνει τον κόσμο γύρω μας και τον κόσμο μέσα μας: τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις φαντασιώσεις, την υποκειμενικότητά μας. Επομένως, θα πρέπει να συλλάβουμε και να κατανοήσουμε αυτό που κινείται ασταμάτητα, το πιο φευγαλέο απ’ όλα: την εικόνα.

Η εικόνα συνιστά ένα αίνιγμα που έχει απασχολήσει όλη την μέχρι τώρα κινηματογραφική θεωρία κι έχει αποτελέσει πεδίο μάχης ανάμεσα σε σκηνοθέτες και κριτικούς, ακαδημαϊκούς και φιλοσόφους, θεατές και ακτιβιστές. Από την πρώιμη σοβιετική θεωρία του φιλμ μέχρι την κριτική θεωρία κι από την ψυχανάλυση μέχρι τους ποπ φιλοσόφους του 21ου αιώνα, η γλώσσα των κινούμενων εικόνων έχει τεθεί ως πρόβλημα για την σκέψη. Και κάθε πρόβλημα, ως γνωστόν, είναι μια υπέροχη πρόκληση.

Instructor

Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1988 στην Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το 2016 αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και έντυπα πάνω σε θέματα κριτικής κινηματογράφου, τηλεόρασης και οπτικής κουλτούρας ευρύτερα (Luben, Kaboom, Yusra, Βλάβη κ.ά.). Κείμενά του έχουν εκδοθεί στους συλλογικούς τόμους Χώρα, σε βλέπω: ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά (Νεφέλη, 2022), Black Mirror: Ο μαύρος καθρέφτης της ψηφιακότητας (Καστανιώτης, 2022) και Τζον Κασσαβέτης: Μην πιστεύεις την αλήθεια (Κυψέλη, 2022). Πρόσφατα, μετάφρασε κι έγραψε το επίμετρο στο βιβλίο του Mark Fisher Το αλλόκοτο και το απόκοσμο (Αντίποδες, 2023). Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

140.00 €

Αφήστε μια απάντηση