// Πέμπτη 6 Μαΐου– Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021//
Περιγραφή σεμιναρίου:
Στον Β’ κύκλο του Σεμιναρίου θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι βασικές διαστάσεις της αισθητικής θεωρίας του Μπέκετ. Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα χαρτογραφηθεί ο αισθητικός τόπος του Μπέκετ με σκοπό την ανάδειξη και επεξήγηση εκείνων ακριβώς των διαστάσεων στο έργο και στη σκέψη του που μας επιτρέπουν να μιλάμε για μία διακριτή αισθητική θεωρία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αυτές οι διαστάσεις θα αναλυθούν περαιτέρω, τόσο εννοιολογικά, όσο και μέσα από σαφείς αναφορές στο δραματικό, πεζογραφικό και δοκιμιακό του έργο. Συμπληρωματικά ως προς τις εισηγήσεις του Β’ κύκλου θα διεξαχθεί μια συζήτηση σε τρία μέρη με τον σκηνοθέτη και ιδρυτή της ομάδας Σημείο Μηδέν με διαδοχική έμφαση στις παραστάσεις “Περιμένοντας τον Γκοντό” (2018), “Ευτυχισμένες Μέρες” (2020) και την προεργασία για το ανέβασμα του “Όχι Εγώ”.
//Το σεμινάριο θα διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω διαδικτύου (σε ζωντανή ροή και ασύγχρονα)//
Αναλυτικό περιεχόμενο:
Οι σχέσεις λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στον Samuel Beckett:
Το αισθητικό υπόβαθρο της γραφής ΙI
B’ κύκλος
6 Μαΐου- 3 Ιουνίου 2021// 5 συναντήσεις – 10 ώρες:
1. Οι βασικές διαστάσεις της αισθητικής θεωρίας του Beckett: Οι βασικές αναφορές, έννοιες και προσεγγίσεις. Εφαρμογές και αντιστοιχίες με το συγγραφικό του έργο // Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 (6-8μμ).
2. Η χρονική διάσταση: Επιμέρους χρόνοι, μνήμη, λήθη, επανάληψη, βάθος, διαφορά // Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 (6-8μμ).
3. Η χωρική διάσταση: Επιμέρους χώροι, κίνηση, ακινησία, αρχιτεκτονική, ετερογένεια // Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 (6-8μμ).
4. Η υπαρκτική διάσταση: Εμπειρία, νόημα, αλήθεια, λογική, ύπαρξη, προσανατολισμός // Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 (6-8μμ).
5. Η πολιτική διάσταση: Αυτονομία, κριτική λειτουργία, μορφολογικοί πειραματισμοί, αγνωστικισμός, θεραπεία // Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 (6-8μμ).
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Ο Θωμάς Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής έργων του Samuel Beckett και του Jacques Rancière μεταξύ άλλων. Διδάσκει Αισθητική και Φιλοσοφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Διάρκεια σεμιναρίου: 5 συναντήσεις/ 10 ώρες
Κόστος παρακολούθησης Β’ κύκλου: 50 ευρώ
Φοιτητές-τριες, Άνεργοι-ες: 40 ευρώ
(στην τιμή περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης
Δήλωση συμμετοχής: εδώ
Για προεγγραφές και κρατήσεις θέσεων, κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς:
IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου)
Δικαιούχος: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών ΕΕ
Η παρακολούθηση του Β’ Κύκλου δεν προϋποθέτει την παρακολούθηση του Α’ Κύκλου.
Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε ασύγχρονα και τον Α’ κύκλο του σεμιναρίου.
Κόστος παρακολούθησης Α’ κύκλου: 50 ευρώ / μειωμένο: 40 ευρώ
Η αμοιβή του Θωμά Συμεωνίδη θα δοθεί προς ενίσχυση της δράσης της συλλογικότητας Room39 # refugee & homeless support.
Για περισσότερες πληροφορίες: info@dipke.org
+30 2310 270838
dipke.org
