Σχετικά με το TIESS

O εκ των προτέρων καθορισμός των δραστηριοτήτων ενός πρόσφατα δημιουργημένου ινστιτούτου που βασίζεται στη γνώση, όπως το ΔΙΠΚΕ/TIESS, δεν είναι εύκολος, δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες πρέπει από τη φύση τους να είναι δυναμικές. Ειδικά όταν η φιλοδοξία του ινστιτούτου είναι να δημιουργηθεί ένα διεπιστημονικό περιβάλλον που θα συγκεντρώνει σχολές σκέψης και εφαρμογές τους από μια ποικιλία επιστημονικών και καλλιτεχνικών πεδίων. Ως εκ τούτου, αυτή η σύντομη περιγραφή μπορεί να είναι εν μέρει από την αρχή καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν κάποιο άτομο ψάχνει μία αναλυτική περιγραφή όλων όσων θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου. Η προώθηση δραστηριοτήτων που βασίζονται στη γνώση, και ιδίως η παραγωγή και ανταλλαγή της γνώσης με βασικό κίνητρο την εγγενή της αξία και όχι την σύνδεσή της με κάποιο άμεσο κέρδος, δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα επιπλέον επίπεδο πειραματισμού στο αρχικό στάδιο λειτουργίας του Ινστιτούτου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η πρώιμη φιλοδοξία του ΔΙΠΚΕ είναι να επικεντρωθεί σε:
Πρωτογενή έρευνα και ερευνητική δικτύωση
Το Ινστιτούτο θα αντλήσει, αρχικά από τους τομείς των περιβαλλοντικών και κοινωνικών σπουδών, ένα δίκτυο ερευνητών, δημιουργώντας μια δεξαμενή εξειδικευμένων ατόμων υψηλής ποιότητας ώστε να συμβάλλει σε διαφορετικές ερευνητικές δραστηριότητες, αντλώντας από διάφορες σχολές σκέψης. Η φιλοδοξία του είναι να συνδυάσει διαφορετικά ακαδημαϊκά και επιστημονικά δίκτυα, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση και κατανόηση, τοποθετώντας έτσι το Ινστιτούτο, μέσω των μελών του, σε προνομιακή θέση προκειμένου να συμβάλει σε ποικίλες ερευνητικές προσπάθειες.
Προώθηση και ανταλλαγή γνώσης
Μέσω μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων, συμποσίων, διαδικτυκών σεμιναρίων και συνεδρίων, το Ινστιτούτο θα συμπεριλάβει διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και ενδιαφέροντα. Αυτό θα επιτρέψει στην προώθηση και την ανταλλαγή της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή εξειδικευμένα άτομα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δημιουργικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.
Διάδοση γνώσης
Μέσω μιας σειράς εκδοτικών δραστηριοτήτων, το Ινστιτούτο θα προωθήσει τη διάδοση της γνώσης που δημιουργείται στο πλαίσιο του Ινστιτούτου. Θα επιτρέψει επίσης τη δημοσίευση πρωτογενών έργων, καθώς και τη δημοσίευση εξωτερικών επιστημονικών ή καλλιτεχνικών έργων με τη μορφή μεταφράσεων στην ελληνική γλώσσα.
Αστέριος Τσιουμάνης
PhD Αγροτική Οικονομία

Ο Αστέριος Τσιουμάνης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974. Σπούδασε αγροτική οικονομία, μάρκετινγκ τροφίμων, περιβαλλοντική οικονομία και περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα και την Αγγλία, αποκτώντας το διδακτορικό του το 2004 πάνω στις στάσεις του κοινού απέναντι σε διάφορες εφαρμογές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας. Έχει διδάξει σε αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα. Οι βασικές του ερευνητικές δραστηριότητες αυτό το διάστημα είναι πάνω στην διεθνή περιβαλλοντική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στους τομείς της βιοποικιλότητας, των γενετικών πόρων για τρόφιμα και γεωργία, της διατροφικής ασφάλειας, της υποβρύχιας μεταλλευτικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Βαγγέλης Περράκης
Πολιτική Θεωρία

O Βαγγέλης Περράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της τέχνης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σύγχρονες εκφράσεις της κυριαρχίας, στην έννοια των κοινών, στην ανάδυση νέων μορφών υποκειμενικότητας και πολιτικής συμμετοχής.

Άκης Φιλοθέου
Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες

Ο Άκης Φιλοθέου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες με εξειδίκευση στην οικονομία και πολιτική των χωρών της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάδυση του πολιτικού εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών κομμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τη μετεξέλιξη των λαϊκιστικών κομμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ευάγγελος Λιότζης
Εξωτερικός συνεργάτης

Ο Ευάγγελος Λιότζης είναι διδάκτορας σπουδών επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, και έχει κληθεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα για διαλέξεις. Από το 2014 έως το 2016 ήταν διαπιστευμένος λέκτορας του University of Derby. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται με τις σεξουαλικότητες, την πολιτισμική κοινωνιολογία και την κοινωνιολογία της ύστερης νεωτερικότητας.

Ζήσης Σαρίκας
Εξωτερικός συνεργάτης

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Έγραψε τα βιβλία: "Μύθοι της τεχνολογίας", Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 1987, "Ψίχουλα: μικρά πεζά", Νησίδες, 1998· Πανοπτικόν, 2008, "Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε 'Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα'", Νησίδες, 2003· Βάνιας, 2008· Πανοπτικόν, 2014, "Μακριά απ' τον κόσμο", Πανοπτικόν, 2008, "Ανθρώπινες σκιές", Πανοπτικόν, 2012, "Κυριακή ρεπό", Εστία, 2014. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το σύνολο του φιλοσοφικού έργου του Φρίντριχ Νίτσε, έργο που διήρκεσε είκοσι χρόνια, καθώς και έργα των Ντιντερό, Μπακούνιν, Στίρνερ, Φρόιντ, Φουκό, Μποντριγιάρ, Καστοριάδη, Κοϊρέ και των στοχαστών της Σχολής της Φρανκφούρτης. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στις εκδόσεις Εξάντας, καθώς και του βραχύβιου εκδοτικού οίκου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο του έργου του.

Ελευθερία Κουρλίτη
Εξωτερική συνεργάτιδα

Η Ελευθερία Κουρλίτη σπούδασε Επιστήμες της Θάλασσας στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων σε επίπεδο Λεκάνης απορροής. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η διαχείριση υδάτων, η περιβαλλοντική νομοθεσία και η εφαρμογή της, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η επικοινωνία, η επιστήμη του πολίτη (citizen science), η επικοινωνία της επιστήμης (science communication), και οι σπουδές φύλου (gender studies).

Αντιγόνη Πασίδη
Εξωτερική συνεργάτιδα

Η Αντιγόνη Πασίδη είναι εικαστικός και λέκτορας στο Plymouth College of Art, όπου διδάσκει στο BA Fine Art, στο BA Painting, Drawing and Printmaking, και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Κολεγίου. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1999 με πτυχίο στη Ζωγραφική, και το 2003 με πτυχίο στη Γλυπτική. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA in Fine Art, 2004) στο Central St Martins College of Art and Design στο Λονδίνο με υποτροφία του ιδρύματος Βουδούρη, και έλαβε το διδακτορικό της τίτλο (PhD in Sculpture) από το Royal College of Art του Λονδίνου το 2013 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει εκθέσει στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, και άλλες χώρες της Ευρώπης και έχει εργαστεί στην ανώτατη εκπαίδευση σε Ελλάδα και Αγγλία από το 2005. Η θεωρητική της έρευνα έχει ως αντικείμενο τη σύγχρονη γλυπτική και την performance, τα οποία είναι και το αντικείμενο του καλλιτεχνικού της έργου (www.antigonipasidi.com).

Κωστής Αργυριάδης
Εξωτερικός συνεργάτης

Ο Κωστής Αργυριάδης είναι φωτογράφος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1981, όπου ζει και εργάζεται. Μαθήτευσε κοντά στον Στράτο Καλαφάτη παρακολουθώντας τα σεμινάρια του. Σπούδασε στο φωτογραφικό ΙΕΚ ESP με υποτροφία. Το 2013 εξέδωσε την πρώτη του φωτογραφική εργασία στις εκδόσεις Άγρα με θέμα την μετριότητα του οπτικού περιεχομένου μέσα στην πόλη. Το λεύκωμα ακολούθησε ατομική έκθεση στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) καθώς και στις αίθουσες τέχνης Ιανός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To 2017 συμμετείχε στο Festival Circulations στο Centquatre στο Παρίσι μετά από πρόσκληση (Carte Blanche) του διευθυντή μουσείου φωτογραφίας Ηρακλή Παπαιωάννου. Το 2018 συμμετείχε στην έκθεση 'Thessaloniki: Looking at time through moments: photographs 1900-2017" στο Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Βερολίνο σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο φωτογραφικό λεύκωμα «ένας περίπατος στην πόλη, Μπεχ Τσινάρ» σε επιμέλεια του επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς και στο φωτογραφικό λεύκωμα «Πόλη γένος θηλυκού» όπου επιχειρείται η διερεύνηση της πολύτροπης όσο και πλούσιας παρουσίας της γυναίκας στην Θεσσαλονίκη σε διάστημα έξι δεκαετιών. Η δουλειά του έχει να κάνει με την ασημαντότητα του οπτικού περιεχομένου των πόλεων και την περιπλάνηση μέσα σε αυτές. Φωτογραφίες του υπάρχουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και σε ιδιωτικούς συλλέκτες (kostisargyriadis.com)

Αλεξάνδρα Χαϊτόγλου
Εξωτερική συνεργάτιδα

Η Αλεξάνδρα Χαϊτόγλου σπούδασε Πολιτισμική τεχνολογία και επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτισμική Πληροφορική και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολυμεσικής εφαρμογής πάνω στη διαφορετικότητα. Σπούδασε Παιδαγωγική και Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, και Εκπαίδευση Ενηλίκων (πιστοποίηση Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως καθηγήτρια και σύμβουλος στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται και η ειδική αγωγή.

Νικόλαος Δέμελης
Εξωτερικός Συνεργάτης

Ο Νικόλαος Δέμελης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1987. Σπούδασε Γεωλογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα πήρε πιστοποίηση σαν μηχανικός - τεχνικός Φωτοβολταϊκών πάνελ και Αιολικών πάρκων. Στη συνέχεια πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών από το πανεπιστήμιο της Μασσαλίας στην διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Bicocca στο Μιλάνο, στην Ανθρώπινη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι βασικές του ερευνητικές δραστηριότητες αυτό το διάστημα είναι πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική, την αγροτική οικονομία, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την υπερ-εκμετάλλευση φυσικών πόρων, τη ψηφιακή χαρτογράφηση, την περιβαλλοντική διαχείριση των φυσικών καταστροφών και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.