Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σχετικά με το TIESS

Φιλοδοξία του ινστιτούτου είναι να δημιουργηθεί ένα διεπιστημονικό περιβάλλον που θα συγκεντρώνει σχολές σκέψης και εφαρμογές τους από μια ποικιλία επιστημονικών και καλλιτεχνικών πεδίων.
 
Η παραγωγή και ανταλλαγή της γνώσης με βασικό κίνητρο την εγγενή της αξία και όχι την σύνδεσή της με κάποιο άμεσο κέρδος, δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα επιπλέον επίπεδο πειραματισμού στο αρχικό στάδιο λειτουργίας του Ινστιτούτου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η πρώιμη φιλοδοξία του ΔΙΠΚΕ είναι να επικεντρωθεί σε:
 
 
Πρωτογενή έρευνα και ερευνητική δικτύωση
 
Το Ινστιτούτο θα αντλήσει, αρχικά από τους τομείς των περιβαλλοντικών και κοινωνικών σπουδών, ένα δίκτυο ερευνητών, δημιουργώντας μια δεξαμενή εξειδικευμένων ατόμων υψηλής ποιότητας ώστε να συμβάλλει σε διαφορετικές ερευνητικές δραστηριότητες, αντλώντας από διάφορες σχολές σκέψης. Η φιλοδοξία του είναι να συνδυάσει διαφορετικά ακαδημαϊκά και επιστημονικά δίκτυα, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση και κατανόηση, τοποθετώντας έτσι το Ινστιτούτο, μέσω των μελών του, σε προνομιακή θέση προκειμένου να συμβάλει σε ποικίλες ερευνητικές προσπάθειες.
 
 
Προώθηση και ανταλλαγή γνώσης
 
Μέσω μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων, συμποσίων, διαδικτυκών σεμιναρίων και συνεδρίων, το Ινστιτούτο θα συμπεριλάβει διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και ενδιαφέροντα. Αυτό θα επιτρέψει στην προώθηση και την ανταλλαγή της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή εξειδικευμένα άτομα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δημιουργικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.
 
 
Διάδοση γνώσης
 
Μέσω μιας σειράς εκδοτικών δραστηριοτήτων, το Ινστιτούτο θα προωθήσει τη διάδοση της γνώσης που δημιουργείται στο πλαίσιο του Ινστιτούτου. Θα επιτρέψει επίσης τη δημοσίευση πρωτογενών έργων, καθώς και τη δημοσίευση εξωτερικών επιστημονικών ή καλλιτεχνικών έργων με τη μορφή μεταφράσεων στην ελληνική γλώσσα.
 

 

About us

TIESS ambition is to create an interdisciplinary environment that brings together lines of thoughts and applications from a variety of scientific and artistic fields. Thus, this brief description may be partially doomed to failure from the very beginning if one is looking for an explicit and accurate account of everything that will take place under the Institute’s auspices.


Promoting knowledge-based activities, particularly promoting knowledge generation and sharing for its inherent value rather than linked to some direct benefit, creates additional challenges. These necessitate an extra layer of experimentation making the final outcome contingent.


Notwithstanding these challenges, TIESS’ early ambition is to focus on:


Primary research and research networking
Drawing initially from the fields of environmental and social studies, the Institute will develop a network of researchers, creating a pool of high-quality experts in a position to contribute in different lines of research. The ambition is to combine different academic and scientific networks, allowing for holistic approaches and understandings, and placing the Institute, through its membership, to a privileged position in order to contribute in diverse research efforts.


Knowledge promotion and knowledge sharing
Through a series of seminars, workshops, symposiums, webinars and conferences, the Institute will encompass different scientific disciplines and interests. This will enable knowledge promotion and sharing, while simultaneously will bring together various experts allowing for creative interactions.


Knowledge dissemination
Through a series of publishing activities the Institute will promote the dissemination of knowledge generated within the Institute. It will also allow for the publication of external scientific or artistic work in the form of translations into the Greek language or publication of primary work.


TIESS goal is to combine different academic and scientific networks, allowing for more holistic approaches and understandings, and placing the Institute, through its membership, to a privileged position in order to contribute in diverse research efforts.

In a primary level TIESS will try to contribute in the following directions:

1) Climate change (political ground, socio-historical context, technical solutions and ethical stances)
2) Postdemocracy, Empire and Neoliberalism.
3) Extreme right parties in E.U.
4) International Environmental Politics (biodiversity, genetic resources for food and agriculture, food security, food security, deep sea mining and environmental management)
5) Theory and politics of the commons.
6) Populism and populist parties in Europe.

Αστέριος Τσιουμάνης
PhD Αγροτική Οικονομία

Ο Αστέριος Τσιουμάνης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974. Σπούδασε αγροτική οικονομία, μάρκετινγκ τροφίμων, περιβαλλοντική οικονομία και περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα και την Αγγλία, αποκτώντας το διδακτορικό του το 2004 πάνω στις στάσεις του κοινού απέναντι σε διάφορες εφαρμογές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας. Έχει διδάξει σε αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα. Οι βασικές του ερευνητικές δραστηριότητες αυτό το διάστημα είναι πάνω στην διεθνή περιβαλλοντική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στους τομείς της βιοποικιλότητας, των γενετικών πόρων για τρόφιμα και γεωργία, της διατροφικής ασφάλειας, της υποβρύχιας μεταλλευτικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Έλσα Τσιουμάνη
PhD Δίκαιο και περιβάλλον

Η Έλσα Τσιουμάνη είναι νομικός (ΑΠΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές στο δημόσιο (ΑΠΘ) και το ευρωπαϊκό (College of Europe) δίκαιο. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ερευνητικό αντικείμενο το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη νομοθεσία του απέναντι στη σύγχρονη βιοτεχνολογία και τις επιπτώσεις της στην υγεία και το περιβάλλον. Εργάζεται από το 1999 στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD, Canada). Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι η βιοτεχνολογία, η βιοασφάλεια και οι γενετικοί πόροι και τα περιβαλλοντκά δικαιώματα. Πρόσφατα δημοσίευσε μονογραφία της με τίτλο "Fair and Equitable Benefit-Sharing in Agriculture. Reinventing Agrarian Justice" (Routlegde, 2020).

Βαγγέλης Περράκης
Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία της τέχνης

Ο Βαγγέλης Περράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της τέχνης. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στις σύγχρονες εκφράσεις της κυριαρχίας και στην έννοια των κοινών (στην πολιτική θεωρία και φιλοσοφία), στην έννοια της εξουσίας (στην ανθρωπολογική και κοινωνική θεωρία), στο επιστημικό καθεστώς και το κοινωνικό φαντασιακό της εποχής, στη φιλοσοφία της τέχνης και τις πολιτισμικές σπουδές.

Αντιγόνη Πασίδη
Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης (Εξωτερική συνεργάτιδα)

Η Αντιγόνη Πασίδη είναι εικαστικός και λέκτορας στο Plymouth College of Art, όπου διδάσκει στο BA Fine Art, στο BA Painting, Drawing and Printmaking, και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Κολεγίου. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1999 με πτυχίο στη Ζωγραφική, και το 2003 με πτυχίο στη Γλυπτική. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA in Fine Art, 2004) στο Central St Martins College of Art and Design στο Λονδίνο με υποτροφία του ιδρύματος Βουδούρη, και έλαβε το διδακτορικό της τίτλο (PhD in Sculpture) από το Royal College of Art του Λονδίνου το 2013 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει εκθέσει στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, και άλλες χώρες της Ευρώπης και έχει εργαστεί στην ανώτατη εκπαίδευση σε Ελλάδα και Αγγλία από το 2005. Η θεωρητική της έρευνα έχει ως αντικείμενο τη σύγχρονη γλυπτική και την performance, τα οποία είναι και το αντικείμενο του καλλιτεχνικού της έργου (www.antigonipasidi.com).

Άκης Φιλοθέου
Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες

Ο Άκης Φιλοθέου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες με εξειδίκευση στην οικονομία και πολιτική των χωρών της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάδυση του πολιτικού εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών κομμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τη μετεξέλιξη των λαϊκιστικών κομμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αλεξάνδρα Χαϊτόγλου
Παιδαγωγική, Συμβουλευτική και Πληροφορική (Εξωτερική συνεργάτιδα)

Η Αλεξάνδρα Χαϊτόγλου σπούδασε Πολιτισμική τεχνολογία και επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτισμική Πληροφορική και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολυμεσικής εφαρμογής πάνω στη διαφορετικότητα. Σπούδασε Παιδαγωγική και Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, και Εκπαίδευση Ενηλίκων (πιστοποίηση Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως καθηγήτρια και σύμβουλος στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται και η ειδική αγωγή.

Ευάγγελος Λιότζης
Σεξουαλικότητα & Πολιτισμική κοινωνιολογία (Εξωτερικός συνεργάτης)

Ο Ευάγγελος Λιότζης είναι διδάκτορας σπουδών επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, και έχει κληθεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα για διαλέξεις. Από το 2014 έως το 2016 ήταν διαπιστευμένος λέκτορας του University of Derby. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται με τις σεξουαλικότητες, την πολιτισμική κοινωνιολογία και την κοινωνιολογία της ύστερης νεωτερικότητας.

Ελευθερία Κουρλίτη
Διαχείριση Υδάτων, Περιβαλλοντική εκπαίδευση (Εξωτερική συνεργάτιδα)

Η Ελευθερία Κουρλίτη σπούδασε Επιστήμες της Θάλασσας στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων σε επίπεδο Λεκάνης απορροής. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η διαχείριση υδάτων, η περιβαλλοντική νομοθεσία και η εφαρμογή της, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η επικοινωνία, η επιστήμη του πολίτη (citizen science), η επικοινωνία της επιστήμης (science communication), και οι σπουδές φύλου (gender studies).

Todor Todorov
Φιλοσοφία & Πολιτισμικές σπουδές (Εξωτερικός συνεργάτης)

Todor Todorov is a Bulgarian philosopher and fiction writer. He is a doctor of philosophy and associate professor at the Department of Philosophy, Sofia University “St. Kliment Ohridski”. His main fields of study include: History of Philosophy, Cultural Studies, Media and Politics, Media Critique, Ideology and Contemporary Mechanisms of Control. He is currently a lecturer at the Philosophy Department, the Department of Journalism and Mass Communication and the Department of Cultural Studies at Sofia University.

Κωστής Αργυριάδης
Φωτογραφία (Εξωτερικός συνεργάτης)

Ο Κωστής Αργυριάδης είναι φωτογράφος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1981, όπου ζει και εργάζεται. Μαθήτευσε κοντά στον Στράτο Καλαφάτη παρακολουθώντας τα σεμινάρια του. Σπούδασε στο φωτογραφικό ΙΕΚ ESP με υποτροφία. Το 2013 εξέδωσε την πρώτη του φωτογραφική εργασία στις εκδόσεις Άγρα με θέμα την μετριότητα του οπτικού περιεχομένου μέσα στην πόλη. Το λεύκωμα ακολούθησε ατομική έκθεση στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) καθώς και στις αίθουσες τέχνης Ιανός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To 2017 συμμετείχε στο Festival Circulations στο Centquatre στο Παρίσι μετά από πρόσκληση (Carte Blanche) του διευθυντή μουσείου φωτογραφίας Ηρακλή Παπαιωάννου. Το 2018 συμμετείχε στην έκθεση 'Thessaloniki: Looking at time through moments: photographs 1900-2017" στο Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Βερολίνο σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο φωτογραφικό λεύκωμα «ένας περίπατος στην πόλη, Μπεχ Τσινάρ» σε επιμέλεια του επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς και στο φωτογραφικό λεύκωμα «Πόλη γένος θηλυκού» όπου επιχειρείται η διερεύνηση της πολύτροπης όσο και πλούσιας παρουσίας της γυναίκας στην Θεσσαλονίκη σε διάστημα έξι δεκαετιών. Η δουλειά του έχει να κάνει με την ασημαντότητα του οπτικού περιεχομένου των πόλεων και την περιπλάνηση μέσα σε αυτές. Φωτογραφίες του υπάρχουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και σε ιδιωτικούς συλλέκτες (kostisargyriadis.com)

Ζήσης Σαρίκας
Φιλοσοφία (Εξωτερικός συνεργάτης)

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Έγραψε τα βιβλία: "Μύθοι της τεχνολογίας", Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 1987, "Ψίχουλα: μικρά πεζά", Νησίδες, 1998· Πανοπτικόν, 2008, "Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε 'Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα'", Νησίδες, 2003· Βάνιας, 2008· Πανοπτικόν, 2014, "Μακριά απ' τον κόσμο", Πανοπτικόν, 2008, "Ανθρώπινες σκιές", Πανοπτικόν, 2012, "Κυριακή ρεπό", Εστία, 2014. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το σύνολο του φιλοσοφικού έργου του Φρίντριχ Νίτσε, έργο που διήρκεσε είκοσι χρόνια, καθώς και έργα των Ντιντερό, Μπακούνιν, Στίρνερ, Φρόιντ, Φουκό, Μποντριγιάρ, Καστοριάδη, Κοϊρέ και των στοχαστών της Σχολής της Φρανκφούρτης. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στις εκδόσεις Εξάντας, καθώς και του βραχύβιου εκδοτικού οίκου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων με το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" για το σύνολο του έργου του.