Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σεμινάριο | Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο

  • από

Διάρκεια σεμιναρίου: 9 Δεκεμβρίου – 27 Ιανουαρίου 2019 (5 συναντήσεις/ 10 ώρες)

Περιγραφή σεμιναρίου:

Το παρόν σεμινάριο αποσκοπεί στη διερεύνηση πτυχών που αφορούν στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσα από τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας. Η έρευνα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πεδίου που συνδέει τη διδασκαλία ενός ιστορικού γεγονότος με τη Λογοτεχνία, τον οπτικό γραμματισμό και τις Νέες Τεχνολογίες (ΤΠΕ). Στο σεμινάριο θα αναλυθούν έννοιες που αφορούν στην Αναπαράσταση, τη Μνήμη και το Τραύμα, ενώ θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα Λογοτεχνικά έργα, οι κινηματογραφικές ταινίες και οι διαδικτυακοί σύνδεσμοι που αφορούν στο Ολοκαύτωμα και είναι δυνατό να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς της πράξης αλλά και ερευνητές. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί ένταξη των θεωρητικών εννοιών σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο που καθορίζεται από την Κριτική Παιδαγωγική, την Κριτική Εγγραμματοσύνη των Μέσων και τις Πολιτισμικές Σπουδές.

Η σύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας με την ψηφιακή εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες (ΤΠΕ) αποπειράται να αντικατοπτρίσει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας της Πληροφορίας και της μάθησης, μέρος της οποίας αποτελεί βέβαια και το σχολείο. Tο Ολοκαύτωμα με έμφαση στην «Παιδαγωγική του Τραύματος» μπορεί να παρουσιαστεί πιο αποτελεσματικά μέσα από graphic novels και ταινίες, δεδομένης της εξοικείωσης των εφήβων μαθητών με την εικόνα και γενικότερα τον οπτικό γραμματισμό στην καθημερινή τους ζωή. Η συνδιδασκαλία των ταινιών με λογοτεχνικό υλικό από την άλλη δημιουργεί ένα πιο συμπαγές παιδαγωγικό πλαίσιο που ενισχύει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό και βοηθά στον σχεδιασμό των ψηφιακών σεναρίων.

Αναλυτικό περιεχόμενο:

1η συνάντηση // Μνήμη, Αναπαράσταση και η «Παιδαγωγική του Τραύματος»: η περίπτωση του Louis Malle – Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου (18.00-20.00)

2η συνάντηση // Οι Παιδαγωγικές αρχές διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος: θεωρητικό πλαίσιο, λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογραφικά έργα και διαδικτυακοί ιστότοποι – Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου (18.00-20.00)

3η συνάντηση // Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο μάθημα της Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της Κριτικής Παιδαγωγικής: Από τον Μαγικό Ρεαλισμό στον Ιστορικό Ρεαλισμό – Δευτέρα 13 Ιανουαρίου (18.00-20.00)

4η συνάντηση // Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά ψηφιακά σενάρια για το Ολοκαύτωμα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Δευτέρα 20 Ιανουαρίου (18.00-20.00)

5η συνάντηση // Εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά σενάρια για το Ολοκαύτωμα στο Γυμνάσιο – Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (18.00-20.00)

Στα μαθήματα θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης (livestreaming και ασύγχρονα)

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Βιογραφικό της εισηγήτριας:

Η Σωτηρία Καλασαρίδου σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και οι μεταπτυχιακές της σπουδές εμπίπτουν στον κλάδο της Σχολικής Παιδαγωγικής. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και η διδακτορική διατριβή της φέρει τον τίτλο Η διδασκαλία της ποίησης στο Γυμνάσιο: η ανταπόκριση των μαθητών και η ανάδυση της υποκειμενικότητάς τους.

Μελετήματα και άρθρα της αναφορικά με τη Λογοτεχνική Εκπαίδευση, τη Διδακτική της Λογοτεχνίας, την Ανάγνωση και την Παιδαγωγική ευρύτερα έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει διδάξει στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε έρευνες για τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 2015 σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε για τον Μανόλη Αναγνωστάκη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης με τίτλο «μιλώ… τεκμήρια και μαρτυρίες».

Διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. (ΕΛΚΕ) για το Π.Τ.Δ.Ε. (Πρόγραμμα Υποτροφίες Αριστείας 2015). Κριτικές της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Ο Αναγνώστης, Εντευκτήριο, Φρέαρ. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο Η Λογοτεχνία στο διαδίκτυο: καταγραφή και διδακτική αξιοποίηση, Θεσσαλονίκη: Σαιξπηρικόν. Aπό τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019 υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια – υπότροφος του Ι.Κ.Υ., εκπονώντας την έρευνα με τίτλο «Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσα από κινηματογραφικές ταινίες στο μάθημα της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: καταγραφή υλικού και ψηφιακά σενάρια», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια και πιο συγκεκριμένα στο Hildesheim της Γερμανίας και στο συνέδριο Languages and texts: learning and developmental approaches που διεξήχθη στη Λισαβόνα. Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής» του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., ενώ από τον Οκτώβριο του 2019 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου- Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 
Ώρα: 18.00 – 20:00

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Δυνατότητα πληρωμής σε δύο δόσεις (η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του σεμιναρίου και η δεύτερη στις αρχές Ιανουαρίου)

Για την εγγραφή σας στο σεμινάριο και τη διαδικτυακή σας πρόσβαση στην πλατφόρμα του μαθήματος:

κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς: IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου)

—-

Για περισσότερες πληροφορίες: info@dipke.org

Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ι. Δραγούμη 24,
3ος όροφος,
Θεσσαλονίκη
dipke.org