Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Podcast

  • από

Tempus: Χρόνος Εποχή Καιρός. Το podcast του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών – TIESS παρουσιάζει θέματα τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, καθώς και διάφορα παράκαιρα ζητήματα πάνω στη φιλοσοφία, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, την πολιτισμική κριτική και τις τέχνες, το περιβάλλον και τα κρίσιμα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι, μεταξύ πολλών άλλων.


To πρώτο podcast φιλοξενεί την εικαστικό, ερευνήτρια και καθηγήτρια Καλών Τεχνών Αντιγόνη Πασίδη.

Με την Αντιγόνη συζητάμε θέματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, τα οποία εξετάζονται αναλυτικότερα στο σεμινάριο που θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, με τίτλο: Έννοιες, κινήματα και επιτελέσεις της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.


Στο 2ο επεισόδιο φιλοξενούμε τον κριτικό κινηματογράφου, συγγραφέα και μεταφραστή Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Με τον Αλέξανδρο συζητάμε για τον κινηματογράφο, την πολιτιστική βιομηχανία, το υψηλό και το χαμηλό και τις αισθητικές ιεραρχίες του κινηματογραφικού γούστου, μεταξύ άλλων, με αφορμή το σεμινάριο θα κάνει στο Ινστιτούτο με τίτλο: «Η κουλτούρα των εικόνων: κινηματογραφική θεωρία και πολιτισμική κριτική» που ξεκινάει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 7μμ.


Μουσική: Totsuko, thecloudismysteed (feat. illy) από το E.P. als das Kind Kind war.

Εικόνα: Από την ταινία του David Cronenberg, Videodrome (1983)


Στο 3ο επεισόδιο φιλοξενούμε τον Βαγγέλη Λιότζη, ο οποίος σήμερα διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σπουδές στην πολιτική και κοινωνική ανάλυση και μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του πάνω στη σύγχρονη σεξουαλικότητα.

Το 2019 παρουσίασε στο ινστιτούτο το σεμινάριο «Σεξουαλικότητα και επικοινωνία», ενώ άρθρο του δημοσιεύθηκε στο 1ο τεύχος του περιοδικoύ Tempus.

Με τον Βαγγέλη συζητάμε, μεταξύ άλλων, για την πορνογραφικοποίηση και τις σπουδές πορνό, τη σχέση σεξουαλικότητας και εξουσίας και τον (αμφίθυμο) σεξισμό.

Μουσική: Νίκος Σωτηρέλης – Amazonia (live at RIDE, Chania – Crete)

Φωτογραφία: David Lynch, Twin Peaks


Στο 4ο επεισόδιο του podcast Tempus φιλοξενούμε τον Κώστα Δεσποινιάδη, ο οποίος είναι συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής και εκδότης (Εκδόσεις-Περιοδικό Πανοπτικόν).


Το 2019 και το 2020 παρουσίασε στο Ινστιτούτο ένα σεμινάριο 2 κύκλων με τον τίτλο «Λογοτεχνία και (αντι)εξουσία».
Στο podcast εξετάζουμε, μεταξύ άλλων, ζητήματα με τα οποία είχε καταπιαστεί στο σεμινάριο. Συζητάμε για τη σημασία της λογοτεχνίας· για τον Κάφκα και κάποιες ερμηνείες του έργου του· για τη νέα μετάφραση της «Μεταμόρφωσης» που αναδεικνύει κάτι εξαιρετικά σημαντικό· για τον Ντοστογιέφσκι και την ερμηνεία του Μπαχτίν πάνω στο έργο του με αφορμή το βιβλίο του Κώστα για τους «Δαιμονισμένους»· για τη σχέση και τη δυνατότητα διάκρισης μεταξύ καλλιτέχνη και έργου τέχνης καθώς και για τον Άρη Αλεξάνδρου.

Μουσική: Ιωάννης Καρακώστας (Ioannis Karakostas) – My Mistake Records
Στην αρχή: Ioannis Karakostas – The trumpet
Στο τέλος: the acCident – Οδός (Απόσπασμα από το “Εις την Οδόν των Φιλελλήνων” του Ανδρέα Εμπειρίκου) και Ioannis Karakostas – Noir


Στο 5ο επεισόδιο του podcast tempus φιλοξενούμε τη Σοφία Αδάμ. Η Σοφία είναι επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συντονίστρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων πάνω στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τη Σοφία σε δύο έργα, το 2019. Το ένα είχε τον τίτλο «συνθέτοντας οραματικές αφηγήσεις για τον κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό: ΚΑΛΟ και κοινά. Αποανάπτυξη και βασικό καθολικό εισόδημα», από το οποίο προέκυψε και ένα ψηφιακό βιβλίο. Και το δεύτερο ήταν ένα δίγλωσσο διαδικτυακό ντοσιέ με τίτλο «Η συμβολή της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην καταπολέμηση της Κλιματικής Κρίσης». Επίσης, ένα άρθρο της με τίτλο «ΚΑΛΟ και κοινά: κοινοί τόποι αποκλίσεις όρια και δυνατότητες» δημοσιεύθηκε και στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Tempus.

Με τη Σοφία συζητάμε, μεταξύ άλλων, για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, τη σημασία της καθώς και κάποιες κριτικές προσεγγίσεις. Τον Μαρξ και τον Προυντόν και την επικαιρότητα της διαμάχης τους. Τον ρόλο της ΚΑΛΟ σε μια μετακαπιταλιστική κοινωνία, το έργο των Gibson-Graham και το νομικό πλαίσιο για την ΚΑΛΟ στην Ελλάδα.

Μουσική:

Illy – 5 Days on a Floating Board

https://illysound.bandcamp.com/…/5-days-on-a-floating…

☕Ευχαριστούμε πολύ το Art Core για τη ζεστή φιλοξενία.

Ετικέτες: