Διάρκεια σεμιναρίου: 8 εβδομάδες / 16 ώρες

Περιγραφή σεμιναρίου:
Το σεμινάριο με τίτλο «Η Ιστορία της σεξουαλικότητας του Michel Foucault: Αρχαιολογία και γενεαλογία ενός ημιτελούς έργου» θα έχει ως αφετηρία το έργο και τον στοχασμό του γάλλου στοχαστή Michel Foucault − ένα έργο και έναν στοχασμό που επέδρασαν και καθόρισαν αποφασιστικά σχεδόν το σύνολο των επιστημονικών κλάδων κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Επίκεντρο του σεμιναρίου θα είναι η προβληματική της Ιστορίας της Σεξουαλικότητας και οι σχέσεις εξουσίας και γνώσης που συγκροτούνται ιστορικά και αναδύονται εντός δυτικού πολιτισμού σκιαγραφώντας το παράδοξο τρίγωνο υποκείμενο-επιθυμία-αλήθεια πάνω στο επιστημο-λογικό και κοινωνικο-πολιτικό φόντο του ζεύγους κανονικό-παθολογικό.
Παίρνοντας ως σημεία προβληματισμού και συζήτησης τα βασικά ερευνητικά σχέδια του ίδιου του Foucault, όπως αποτυπώθηκαν με διάφορους τρόπους στο σύνολο του έργου του με αντικείμενο τη σεξουαλικότητα (βιβλία, διαλέξεις, συνεντεύξεις, πολιτική δράση), θα αποπειραθούμε να μελετήσουμε πώς αναδύθηκε ένα έργο που, αν και ανολοκλήρωτο, έθεσε υπό ριζική διερώτηση την εμπειρία της σεξουαλικότητας, εννοούμενης όχι ως βίωμα, αλλά ως συσχέτιση εντός ενός πολιτισμού μεταξύ τομέων γνώσης, τύπων κανονιστικότητας και μορφών υποκειμενικότητας.
Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω δια ζώσης το σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησα εκ των υστέρων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καταλαβαίνω απόλυτα την αντι – ουσιοκρατική αντίληψη του Νίτσε του Φουκώ κλπ
Δεν υπάρχει ουσία εκτός πλαισίου (ιστορία, κοινωνία ακόμη και γλώσσα)
Παρ΄όλα αυτά είναι όλα κατασκευές ?
Δεν υπάρχει όπως λέγεται στη φιλοσοφική γλώσσα ένα καθ΄εαυτό είναι. Όπως για παράδειγμα ορίζουν οι βιολόγοι τη ζωή, ως μια διαδικασία αυτοπαραγωγής, μια ροή η οποία μέσω των μερών της παράγει η ίδια τον εαυτό της, άρα ένα αυτοποιητικό σύστημα, ένα δομικό όλον που συγκροτείται από τα ίδια του τα μέρη, βάσει μας εσωτερικής οργανωσιακής θεωρίας.
Ευχαριστώ
Αγαπητέ Λάζαρε,
σας ευχαριστούμε πολύ για την ερώτηση.
Η απάντηση του εισηγητή είναι ότι πρόκειται για ένα καίριο και κρίσιμο ερώτημα με το οποίο και θα ξεκινήσει την επόμενη συνάντηση επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση.
Καλησπέρα, επέλεξα κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και παραθέτω κάποιες από αυτές εν όψει της σημερινής τελευταίας συνάντησης.
“Sous les paves, la plage”:
Πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκαν , έξω από τις φυλακές του Επταπυργίου, στην Θεσσαλονίκη έξι ομαδικοί τάφοι, 33 σκελετοί από την περίοδο 1946-1954. Επίσης, στην ταινία “Αζήτητοι”, παρουσιάζεται μία ακόμη αποκάλυψη που αφορά την ιστορία εκατοντάδων ανθρώπων που πέθαναν από φυματίωση την περίοδο 1945-1975. Οι άνθρωποι αυτοί τάφηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους στον χώρο του νοσοκομείου αλλά και κατά μήκος της σημερινής Κηφισίας. Μία αποκάλυψη βρίσκεται ακόμη “στον αέρα” και αφορά τα θύματα της σύγκρουσης των τρένων. Θυμήθηκα, επίσης, την περίπτωση του Άλεξ που οι φήμες λένε ότι το σώμα του “χτίστηκε” σε οικοδομή. Σκεφτόμουν ,λοιπόν, ότι κάτω από τα καλά δομημένα πεζοδρόμια, την άσφαλτο που περιφρουρεί η εξουσία και κάθε τόσο την ανανεώνει για να διατηρεί τα καλά κρυμμένα μυστικά, βρίσκεται η πλαζ, η αμμουδιά όπου ο καθένας μας κινδυνεύει να χάσει το πρόσωπό του, την ανθρώπινη υπόσταση του αν δεν αντιληφθεί τα σώματα, τους ανθρώπους που έχουν χαθεί, αν δεν αναγνωρίσει το θάνατο τους. Το πολιτικό και το σώμα δεν μπορούν να διαχωριστούν,
Επίσης, σκέφτομαι ότι την ιστορία την ξανα-γράφει η εκάστοτε εξουσία, η σεξουαλικότητα ελέγχεται επίσης, τί ισχύει, ωστόσο, για την αντίληψη του χρόνου που κάθε εποχή επιφυλάσσει για τους ανθρώπους της
Συνεχίζω εδώ: δηλαδή, αν δεν παρουσιαζόταν ως μία δυνατότητα της εξέλιξης των επιστημών η παράταση της ζωής μας, θα μπορούσαν να ελέγξουν την έμφυτη περιέργεια της ανθρώπινης φύσης και την αμφισβήτηση των θεσμών και ίσως και τις επαναστάσεις; Δηλαδή η προοπτική του απεριόριστου χρόνου μας σαγηνεύει και υπονομεύει την ελευθερία μας;
Οι κοινωνίες του 20ου και 21ου αιώνα τί ονειρεύονται τελικά; μήπως την αθανασία; το απεριόριστο της απόλαυσης;
Αγαπητή Ευδοκία, η ερώτησή σας θα απαντηθεί σε λίγη ώρα, στο σεμινάριο.