Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

TEMPUS REVIEW (1)

  • από

Μια από τις κεντρικές επιδιώξεις του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών- TIESS υπήρξε εξαρχής η προώθηση και διάχυση της γνώσης και της κριτικής σκέψης πάνω σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, με παράλληλη στόχευση να αποτελέσει το Ινστιτούτο βήμα για να παρουσιαστούν οι εργασίες νέων ερευνητ(ρι)ών.

Το TEMPUS αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης μέρους των ομιλιών, των σεμιναρίων και των εργαστηρίων που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου. Φιλοδοξεί, κι αυτό από τη μεριά του, να συμβάλλει στην κατανόηση και την κριτική επεξεργασία της πραγματικότητας και της εποχής, των ρευμάτων σκέψης και πρακτικής.

Τα κείμενα που απαρτίζουν το πρώτο τεύχος του περιοδικού Tempus προέρχονται από άτομα που συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο το 2019 και παρουσίασαν ένα μέρος της έρευνά τους, είτε με μια ανοιχτή ομιλία, είτε με ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο. Επομένως, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι συγκροτούν μια ενιαία σκέψη και κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν αποκλείει τη δυνατότητα να βρεθούν κοινά σημεία, ή ακόμη και συγκλίσεις, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, τόσο μεταξύ των κειμένων, όσο και με τις ευρύτερες επιδιώξεις του Ινστιτούτου.

Kostis Argyriadis

Η Σοφία Αδάμ συμμετέχει με ένα κείμενο που αποτέλεσε μία από τις κεντρικές ομιλίες στο εργαστήριο που συνδιοργανώσαμε από κοινού την άνοιξη του 2019 και πρωτοδημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τόμο «Συνθέτοντας οραματικές αφηγήσεις για τον κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό. ΚΑΛΟ και κοινά. Αποανάπτυξη και βασικό καθολικό εισόδημα».

Οι Γιάννης Ιωαννίδης, Δάνης Κουμασίδης και Ηρακλής Πεκιαρίδης παρουσιάζουν μια -λιγότερο ή περισσότερο- επεξεργασμένη εκδοχή των ομιλιών που έκαναν στο χώρο του Ινστιτούτου τον χειμώνα του 2019, υπό την ευρύτερη θεματική «Σύγχρονη σκέψη και πολιτική». Σε μια ενότητα που συμμετείχαν με ομιλίες ο Ζήσης Σαρίκας και ο Κώστας Δεσποινιάδης.

Η Αντιγόνη Πασίδη, ο Βαγγέλης Λιότζης και ο Φώτης Τερζάκης παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο τα αντικείμενα των σεμιναρίων τους, ή ζητήματα που ανέπτυξαν στο ξεδίπλωμά τους. Πρόκειται για τα σεμινάρια: «Η μετάβαση από τη μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα στη σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα», «Σεξουαλικότητα και επικοινωνία», και «Η σχολή της Φρανκφούρτης και η κριτική θεωρία», αντιστοίχως τα οποία έλαβαν χώρα το εαρινό εξάμηνο του 2019.

Ο Κωστής Αργυριάδης, φίλος και συνεργάτης του Ινστιτούτου, μας παραχώρησε ευγενικά τις φωτογραφίες που κοσμούν το τεύχος και τον ευχαριστούμε πολύ.

Το Tempus κυκλοφόρησε έντυπα σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.