Εργαστήριο | Αποανάπτυξη και βασικό καθολικό εισόδημα

Το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών – TIESS και το Ίδρυμα Χάινχριχ ΜπελΕλλάδα διοργανώνουν εργαστήριο με θέμα “Αποανάπτυξη και βασικό καθολικό εισόδημα” (Σάββατο 18 Μαΐου 2019). Το Εργαστήριο θα προσπαθήσει να φέρει σε ένα γόνιμο διάλογο ακαδημαϊκούς, ερευνήτριες μέλη εγχειρημάτων της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), ανθρώπους με συμμετοχή σε κινήματα και την κοινωνία των πολιτών.

Βασικοί στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
– να παρουσιαστεί και να διευρυνθεί το θεωρητικό πλαίσιο μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης
– να αναδειχθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα
– να συζητηθούν προβληματισμοί και αντινομίες
– να παρουσιαστεί η σχέση τόσο της αποανάπτυξης όσο και του βασικού καθολικού εισοδήματος με την άμεση και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία
– να διαχυθούν στην κοινωνία εκείνες οι οραματικές αφηγήσεις οι οποίες απελευθερώνουν δυνατότητες δικαιοσύνης και ελευθερίας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

10.30-10.45: Έναρξη- Καλωσόρισμα

10.45- 12.00: Κεντρικές Εισηγήσεις

Π. Πετρίδης- Το πανόραμα της αποανάπτυξης

Χ. Παπαδοπούλου- Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα σε όλες και όλους – Δικαίωμα στην Ελευθερία, στην Ευτυχία και στην Ευημερία, ένα εργαλείο για έναν καλύτερο κόσμο!

V. Liegey- Α degrowth project and the uncontionnal autonomy allowance

12.00-12.30: Διευκρινιστικές ερωτήσεις

12.30-13.00: Διάλειμμα για καφέ

13.00-13.30: Ανάδυση νέων ζητημάτων- Συγκρότηση Ομάδων Συζήτησης

13:30-14:30 Παράλληλες Ομάδες

14.30- 15.00: Διάλειμμα για φαγητό

15.00- 16.30: Παρουσίαση αποτελεσμάτων Ομάδων Συζήτησης

16.30-17:00: Διάλειμμα για καφέ

17.00- 18.00: Ανοιχτή συζήτηση ολομέλεια-Προτάσεις για συνέχεια

—-

Οι εισηγήσεις (Π. Πετρίδης*, Χ. Παπαδοπούλου*, V. Liegey*) θα αποτελέσουν τη βάση για να ανοίξει μια συζήτηση με σκοπό την επικέντρωση σε ζητήματα αιχμής και την ανάδυση νέων ερωτημάτων. Στη συνέχεια θα συγκροτηθούν ομάδες συζήτησης (ορισμός συντονίστριας και rapporteur) οι οποίες θα εργαστούν παράλληλα με στόχο μια δεκάλεπτη παρουσίαση. Στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση στην ολομέλεια καταθέτοντας εκ νέου προβληματισμούς και προτάσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση/ περίληψη των κεντρικών συμπερασμάτων.

—-

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ένα κοινό 40 περίπου ατόμων με ισόρροπη συμμετοχή φύλων. Βασικός στόχος είναι τα άτομα που θα δηλώσουν συμμετοχή να προέρχονται κυρίως από τα εγχειρήματα της Κ.Αλ.Ο., τα κινήματα της πόλης γύρω από τα κοινά και την αποανάπτυξη, την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό χώρο. Ιδανικά, τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, καθώς θα κληθούν να παρακολουθήσουν και να συμβάλλουν με τις παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις τους σε ένα ολοήμερο εργαστήριο.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/5/2019 στο χώρο του TIESS (Ίωνος Δραγούμη 24, Θεσσαλονίκη).

Δηλώσεις συμμετοχής στη φόρμα εδώ:

Παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση μέχρι τις 13/5/2019.

Για την έγκριση της συμμετοχής σας θα λάβετε σχετικό email.

Σύντομα βιογραφικά:

*Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, είναι μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα (UBIE) και υπεύθυνη για την οργάνωση των δικτύων αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση και στον συντονισμό του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας (2012-2016), του Πανευρωπαϊκού συνεδρίου για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα (Αθήνα 2014), του Φεστιβάλ των Κοινών (2017) και του 4oυ Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (UniverSSE 2017). Ασχολείται με εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες, εργάζομαι στην Κοινωνική Επιχείρηση Birdland και παράλληλα ετοιμάζει το εγχείρημα Beehive Community.

Vincent Liegey, συγγραφέας στο συλλογικό έργο A Degrowth Project, μηχανικός, σύμβουλος και διεπιστημονικός ερευνητής, είναι συντονιστής του κοινωνικού συνεταιρισμού Cargonomia που εμπνέεται από το παράδειγμα της αποανάπτυξης, πρόκειται για ένα συνεταιρισμό για μεταφορές και τοπική διανομή τροφής με τη χρήση ποδηλάτων (cargobikes) στη Βουδαπέστη. Επίσης είναι μέλος της ομάδας υποστήριξης των διεθνών συνεδρίων για την αποανάπτυξη.

Πάνος Πετρίδης είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Βιοεπιστημών της Βιέννης, εστιάζοντας στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ κοινωνίας και φύσης και στον ρόλο της συμμετοχικής έρευνας σε μεταβάσεις αειφορίας. Διατελεί συντονιστής του διεπιστημονικού ερευνητικού έργου “Sustainable Samothraki” που μελετά τις συνθήκες νησιωτικής αειφορίας και υποστηρίζει μια διαδικασία μετάβασης για το νησί της Σαμοθράκης προς πιο βιώσιμες κατευθύνσεις. Έχει δημοσιεύσει πάνω στις έννοιες του κοινωνικο-οικολογικού μετασχηματισμού και της αποανάπτυξης, ως μιας συλλογικής προσπάθειας για τον επαναπροσδιορισμό της ευημερίας έξω από το πλαίσιο των οικονομικών επιταγών.