Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

COMX | υποθέσεις για τα επεισόδια των έργων των MOEBIUS, MANARA, PRATT, SWITTENS | Διάλεξη του Ιορδάνη Στυλίδη | Ιδιότροπες εξηγήσεις για τις κοινόχρηστες εκφράσεις

  • από

Διάλεξη: Ιορδάνης Στυλίδης (αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 6μμ.
ΔΙΠΚΕ/TIESS, Ίωνος Δραγούμη 24, 3ος όροφος

ΚΟΜΙΚΣ ή COMX
(υποθέσεις για τα επεισόδια των έργων των MOEBIUS, MANARA, PRATT, SWITTENS)
Ιδιότροπες εξηγήσεις για τις κοινόχρηστες εκφράσεις

Όπως σε όλες τις απόπειρες δημοσίας έκδοσης σκέψης (ζωγραφική, λογοτεχνία, γλυπτική, κινηματογράφος, θέατρο) έτσι και στην περίπτωση της οπτικοποιημένης περιγραφής ιστοριών όπου συνδυάζεται το τυπικό σενάριο (διάλογοι, περιγραφές σχέσεων, αναλύσεις χώρου και χρόνου) και η λεπτομερής ή αποσπασματική ή άτακτη εικονογράφιση της εξέλιξης και της πλοκής του χρειάζεται να εφαρμόσουμε σωστά την ανάγνωσή μας. Να παίξουμε, δηλαδή, με το υλικό του. Είναι, φυσικά, ένα ακόμη πεδίο άσκησης του στοχασμού και όχι μια απλή παρακολούθηση του σχεδιαστικού και ιδεολογικού ύφους του/της δημιουργού. Διαβάζοντας ένα έργο επιτελούμε μια σύνθετη εργασία ανάλυσης, αποκάλυψης και κριτικής του ενός και των πολλών υποστρωμάτων σημασίας που συγκροτούν το νόημά του. Η σημειωτική δυνατότητα προσέφερε ένα πολύτιμο εργαλείο επεξεργασίας και εξαγωγής δυνατού νοήματος. Ακόμη περισσότερο, μια τακτική διαπραγμάτευσης του εκκρεμούς, πλέον, νοήματος, κάθε νοήματος και διακλάδωσης της εξέλιξής του, εφόσον η ανάβλυσή του, η τελική και βεβαία γνώμη γιαυτό, εξαρτάται από την στοχαστική δεινότητα του/της αναγνώστη/τριας του. Στην συνάντηση της δευτέρας, 17 Δεκεμβρίου, θα επιχειρηθεί μια περιήγηση στις περιοχές διαπραγμάτευσης και έκδοσης νοήματος ορισμένων δημιουργών που συνάρπασαν τη σκέψη μου και εξέλιξαν το ενδιαφέρον μου για αρκετό χρόνο.

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή:

Ο Ιορδάνης Στυλίδης γεννήθηκε στην πόλη Έδεσσα του νομού Πέλλας το 1959. Απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάσκει τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Ι, ΙΙ», «Σχεδιασμός χώρων μικρής κλίμακας και αντικειμένων», «Αρχιτεκτονική σύνθεση ΙΙΙ», «Αρχιτεκτονική σύνθεση ΙV» και «Επικοινωνία και Σχεδιασμός». Κατέχει, επίσης, το πτυχίο Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Πρώην Α.Β.Σ.Θ.). Ως εικαστικός ακτιβιστής έχει στο ενεργητικό του 14 δέκα τέσσερεις ατομικές εκθέσεις καθώς και πολλαπλές συμμετοχές σε Μπιενάλε και Τριεννάλε στην Ευρώπη από το 1980.

Παράλληλα με το διδακτικό του έργο διοργανώνει, διευθύνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια (Ινδία, Ομάν, Αίγυπτος, Νεπάλ, Γερμανία, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Αυστρία, Ελβετία), συλλογικά εργαστήρια σχεδιασμού σε κοινότητες της ελληνικής περιφέρειας (Δάσος Ελατιάς/Νομός Δράμας, Κοινότητα Βλάστης/Νομός Κοζάνης, Δήμος Φερών/Νομός Έβρου, Δήμος Μακρυνίτσας/Νομός Μαγνησίας, Δήμος Σφακιωτών/Νομός Λευκάδας, δ.δ. Ολυμπιάδας/Νομός Χαλκιδικής, δ.δ. Γεφυρουδίου/Νομός Σερρών) καθώς και ανιχνεύσεις πόλεων (Βερολίνο, Ιστανμπούλ, Βενετία).

Τόσο στα εκπαιδευτικά ταξίδια όσο, κυρίως, στα πολυεθνικά και δια-πανεπιστημιακά εργαστήρια τεκμηρίωσης και σχεδιασμού, (όπως το καλοκαιρινό σπουδαστήριο της U.M.A.R. στην Αίγυπτο (Κάϊρο) το 2009 όπου και έλαβε μέρος ως επιβλέπων καθηγητής-επιστημονικός υπεύθυνος αλλά και εκείνο στο Πόρτ-Σαϊντ της Εγίπτου) επιχειρείται η επέκταση και ο εμπλουτισμός της συμβατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας με ειδικές διαλέξεις, συζητήσεις και σχεδιαστικές πρακτικές για τα ζωτικά ζητήματα της Αρχιτεκτονικής θεωρίας και πράξης αλλά και την ανίχνευση και διατύπωση λόγου για τους τόπους και τα τοπία, που βρίσκονται, συνήθως, στο περιθώριο των ειδικών και τυπικών ακαδημαϊκών πειθαρχιών και προσεγγίσεων.

Έχει συγγράψει 5 πέντε βιβλία και εγχειρίδια, 12 δώδεκα πειραματικά τεύχη καταγραφών δράσεων και 15 δεκαπέντε ψηφιακά ημερολόγια.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΟ ΣΗΜΑΣΙΩΝ (κείμενα-σκέψεις για δημόσια γεγονότα)


ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ (διαπραγμάτευση του υποβάθρου των εικόνων)


ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ( η μηχανική σαν η μεγάλη σύγχρονη Τέχνη)


ΟΙ ΑΦΟΔΕΥΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ (κατάλογος έκθεσης με 12 κείμενα)

Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και καθώς και άλλα τεύχη των εργασιών του στους παρακάτω συνδέσμους:

www.iordanisstylidis.gr
https://issuu.com/iordanisstylidis

COMX “…όσα λίγα υποθέτω για τους Moebius, Manara, Swittens, Pratt…”/ Διάλεξη του Ιορδάνη Στυλίδη/ Ιδιότροπες εξηγήσεις για τις κοινόχρηστες εκφράσεις.
Ημέρα: Δευτέρα
Ώρα: 18:00 – 20:00
Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ίωνος Δραγούμη 24,
3ος όροφος

Είσοδος Ελεύθερη
Δηλώστε συμμετοχή στο: info@dipke.org

  1. Όνομα εισηγητή

    Ι. Στυλίδης

  2. Ημερομηνία

    Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

  3. Ώρα

    18.00

  4. Είσοδος

    Ελεύθερη