Σεμινάριο: Ανθρωπολογία και ψηφιακοί πολιτισμοί: Κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις (Πέτρος Πετρίδης)

19 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2020//

8 εβδομάδες – 16 ώρες//


Περίληψη σεμιναρίου:

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να εισαγάγει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στο πεδίο της θεωρητικής και εθνογραφικής διερεύνησης των ψηφιακών πολιτισμών. Συγκεκριμένα, καλύπτει θεματικούς άξονες όπως τα ψηφιακά κοινά, οι νέες μορφές ψηφιακής εργασίας, οι αντιλήψεις για το παρελθόν και το μέλλον με σημείο αναφοράς τα νέα μέσα, η ψηφιακή επιτήρηση, οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις των τεχνικών παιχνιδοποίησης, των αλγοριθμικών πολιτισμών και της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή και διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Τα παραπάνω παρουσιάζονται στο πλαίσιο ποικίλων κοινωνικών πρακτικών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφορμών όπως το Facebook, το 4chan, το Reddit, το YouTube, τα δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων, τα βιντεοπαιχνίδια, η δημιουργία και κυκλοφορία memes κ.ά.

//Με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης σε ζωντανή ροή (livestreaming) και ασύγχρονα//

 


Πρόγραμμα

 

1.  Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Εισαγωγή: Θεωρητικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις των ψηφιακών μέσων

 

2.  Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Ψηφιακά κοινά και ψηφιακή πειρατεία

 

3.  Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Άυλη εργασία, συναίσθημα και παραγωγικότητα στην ψηφιακή συνθήκη

 

4. Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Νέα μέσα και ψηφιακή επιτήρηση

 

5. Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Gaming, παιχνιδοποίηση και ποσοτικοποιημένος εαυτός

 

6. Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Αλγοριθμικοί πολιτισμοί και τεχνητή νοημοσύνη

 

7. Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Νοσταλγία, φουτουρισμός και ψηφιακά μέσα

 

8. Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, 7.00-9.00 μ.μ

Θεωρίες συνωμοσίας και μυθοπλαστική πολιτική

 


Σύντομο βιογραφικό εισηγητή:

 

Ο Πέτρος Πετρίδης είναι διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Ψηφιακά αρχεία και πρακτικές ανταλλαγής: Μια ανθρωπολογική προσέγγιση των ομότιμων δικτύων» (2011) εκπονήθηκε στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πολιτισμική και εθνογραφική προσέγγιση των ψηφιακών τεχνολογιών και των νέων μέσων, με έμφαση στη μελέτη των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών τους διαστάσεων. Οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν θεματικές όπως η ψηφιακή ανθρωπολογία και εθνογραφία, τα ψηφιακά παιχνίδια και οι τεχνικές παιχνιδοποίησης, ο διαμοιρασμός αρχείων και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ποσοτικοποιημένος εαυτός, οι νέες μορφές ψηφιακής επιτήρησης, η ψηφιακή εργασία και η ψηφιακή μουσική.

Έχει διδάξει το μάθημα «Ψηφιακή Ανθρωπολογία» στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2017 και 2018), τα μαθήματα «Ψηφιακός Πολιτισμός», «Ανθρωπολογία και Παιχνίδι», «Οικονομική Ανθρωπολογία» και «Ανθρωπολογία των Κοινών» στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2016, 2017, 2018 και 2019) και τα μαθήματα «Περιβάλλον και πολιτισμός», «Θέματα οικονομικής οργάνωσης: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις των Πραγμάτων και των Υλικών» και «Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του χώρου» στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ (2019-2020).

Οι δημοσιεύσεις του μπορούν να βρεθούν εδώ  και εδώ.


Το σεμινάριο διατίθεται και διαδικτυκά μέσα από την πλατφόρμα του ινστιτούτου, τόσο σε ζωντανή ροή, όσο και ασύγχρονα. Το υλικό του σεμιναρίου θα είναι προσβάσιμο και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του.


Κόστος εγγραφής: 100 ευρώ
Άνεργες-οι, φοιτήτριες-ές: 80 ευρώ

(περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)

Δυνατότητα πληρωμής σε δύο δόσεις

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης


Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Για εγγραφές και κρατήσεις θέσεων, κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς:

IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου)

Δικαιούχος: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών


Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου στα πλαίσια του νέου κορονοϊού Covid-19 και των περιορισμών που τίθενται από το νόμο

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Στα πλαίσια των περιορισμών του τίθενται από το νόμο θα κρατηθεί αναγκαστικά σειρά προτεραιότητας και σε κάθε περίπτωση αναθεώρησης θα ακολουθηθεί η εκάστοτε οδηγία για την οποία θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Το σεμινάριο θα είναι διαθέσιμο και για διαδικτυακή παρακολούθηση τόσο σε ζωντανή ροή (livestreaming), όσο και ασύγχρονα. Ερωτήσεις προς τον εισηγητή θα μπορούν να γίνονται τόσο σε ζωντανή ροή, όσο και ασύγχρονα μέσω της πλατφόρμας μας.

Η διαδικτυακή πρόσβαση στο υλικό του σεμιναρίου (βίντεο, διαλέξεις, και το όποιο επιπρόσθετο υλικό δοθεί από τον εισηγητή) θα παραμένει ανοιχτή πρός όλα τα άτομα που θα εγγραφούν στο σεμινάριο μέχρι και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του.


Image from: Critical Art Ensemble, Digital Resistance: Explorations in Tactical Media, 2001

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

info@dipke.org
+30 2310 270838


Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ι. Δραγούμη 24,
3ος όροφος,
Θεσσαλονίκη
dipke.org