Σεμινάριο | Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη

6 σεμινάρια || 12 ώρες |

| Διαδικτυακό σεμινάριο ασύγχρονης παρακολούθησης |


Περίληψη σεμιναρίου:

Καθώς οι έννοιες που εισήγαγε ο Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997), όπως «φαντασιακό» και «κοινωνικοϊστορικό» τίθενται στο επίκεντρο της σύγχρονης φιλοσοφικής συζήτησης, είναι καιρός να μελετήσουμε τη σκέψη του πιο προσεκτικά. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου ανέδειξαν την σημασία της φιλοσοφικής και πολιτικής του σκέψης, έφεραν τα ερωτήματα που ο ίδιος είχε διατυπώσει στο προσκήνιο, επιβεβαίωσαν την κριτική του στην καπιταλιστική (αν)ορθολογικότητα, έθεσαν το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας στο φως του δημόσιου διαλόγου. Ο λόγος του Καστοριάδη μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ η γλαύκα της Ακαδημίας, αρχίζει να λοξοκοιτά μυωπικά το έργο του. Όμως το έργο του Καστοριάδη δεν προσφέρεται για απολίθωση. Δεν είναι μία κλειστή θεωρία, είναι μια πρόσκληση σε πράξη, μια προτροπή σε αναστοχασμό, μία αξίωση αυτονομίας. 

Στο σεμινάριο εξετάζονται τα φιλοσοφικά προβλήματα που σημάδεψαν τη διανοητική πορεία και τον βίο του Κορνήλιου Καστοριάδη σε συνάρτηση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την μεταπολεμική Ευρώπη. Εξετάζονται συνοπτικά οι κυριότερες πτυχές της φιλοσοφίας του και τη σημασία του έργου του για την ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης. Οι διαλέξεις συνοδεύονται από αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων με τη βοήθεια οπτικών μέσων προβολής και κριτική ερμηνεία των κεντρικών σημείων.


Πρόγραμμα:

1. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης και η εποχή του || Βιογραφική επισκόπηση και παρουσίαση της πορείας του περιοδικού Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα από το 1948 έως το 1967. Η σημασία των εξεγέρσεων της Ανατολικής Ευρώπης ενάντια στον Σταλινισμό στην πορεία της σκέψης του Καστοριάδη από τον Τροτσκισμό στην αμφισβήτηση του Μαρξ. Μάης του 1968, η ρωγμή.

2. Η κριτική στον μαρξισμό || Η τριβή του Καστοριάδη με την μαρξική σκέψη και η υπέρβασή της. Η ετυμηγορία της Ιστορίας και η εμβάθυνση της καστοριαδικής κριτικής από τα μαρξιστικά καθεστώτα στην μαρξική φιλοσοφία. Το επαναστατικό και το συντηρητικό στοιχείο στον Μαρξ και η επαναξιολόγηση της πράξης. Πράξη και επανάσταση.

3. Το κοινωνικο-ιστορικό πεδίο || Πώς γίνεται αντιληπτή η κοινωνία. Η κριτική του Καστοριάδη στην παραδοσιακή φιλοσοφία και η καρατόμηση του Χέγκελ. Η επαναξιολόγηση του πολιτικού και το κοινωνικό φαντασιακό. Σύγχρονος καπιταλισμός και ασημαντότητα.

4. Το ψυχικό πεδίο || Η στροφή του Καστοριάδη στον Φρόιντ και την ψυχανάλυση. Το ον δι’ εαυτό και η οντολογική δημιουργία. Το έμβιο και ο άνθρωπος. Η πρωταρχική κλειστή ψυχική μονάδα και η ψυχική συγκρότηση του κοινωνικού υποκειμένου. Η ανακάλυψη της φαντασίας. Μετουσίωση και γλώσσα. Οι κοινωνικές φαντασιακές σημασίες απέναντι στη γλωσσολογική στροφή και η κριτική του στις θεωρίες της επικοινωνίας.

5. Το οντολογικό πεδίο || Η καστοριαδική αντίληψη του Χρόνου απέναντι στις παραδοσιακές φιλοσοφικές συλλήψεις του Είναι και του Γίγνεσθαι. Η κριτική στη λογική της καθοριστικότητας και η σκιαγράφηση μιας λογικής των μαγμάτων. Ο στιβαδωμένος κόσμος και η οντολογική δημιουργία. Η υπέρβαση της συνολιστικής – ταυτιστικής λογικής και η ποιητική οντολογία της ετερότητας.

6. Το πολιτικό πεδίο || Από τον σοσιαλισμό στην άμεση δημοκρατία. Το πρόταγμα της αυτονομίας και η αρχαία ελληνική δημοκρατία. Η αυτόνομη κοινωνία και η ανθρώπινη υποκειμενικότητα στην ιστορική προοπτική της νεωτερικότητας. Η ατομική και η κοινωνική διάσταση της αυτονομίας.


Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή:

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μεταδιδάκτορας του ΑΠΘ. Υπήρξε αρθρογράφος σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βαβυλωνία (έως το 2019), του περιοδικού Το Έρμα και των εκδόσεων Αυτολεξεί. Μαζί με τον Σ. Σιαμανδούρα, υπήρξε συμπαραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής Η θεωρία παίρνει θέση, στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ Ιωαννίνων (2013-2015).

Σχετικά με τον Καστοριάδη έχει γράψει τα βιβλία: «Η ανθρώπινη τρικυμία: Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη» (Εξάρχεια), «Μετά τον Καστοριάδη: Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (με τον Νίκο Ιωάννου, Εξάρχεια), «Μικρή πραγματεία για τον ερωτικό χρόνο» (RedMarks), «Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και Ύπαρξη» (Αυτολεξεί), “Castoriadis and Autonomy in the Twenty-First Century” (Bloomsbury). Έχει επιμεληθεί, μαζί με τον Γιάννη Κτενά, τον συλλογικό τόμο «Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και η σημασία της για μας σήμερα» (Ευρασία).


Κόστος εγγραφής: 60 ευρώ

(περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης


Δηλώστε συμμετοχή στη φόρμα εδώ

Για εγγραφές και κρατήσεις θέσεων, κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς:
IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου) Δικαιούχος: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών

*Original photo: Ulf Andersen/ Aurimages via AFP ** Poster by V.P.

Για περισσότερες πληροφορίες:

info@dipke.org

Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Θεσσαλονίκη
dipke.org