16-18 Οκτωβρίου 2020 //
3 ημέρες/ 21 ώρες//
Περιγραφή σεμιναρίου:
Η ιστορία των τελευταίων 2500 χιλιάδων χρόνων μας διδάσκει ότι οι σύγχρονες κοινωνίες και ο πολιτισμός μας έχουν δομηθεί με τη δύναμη του λόγου και δη του δημόσιου. Η επιστήμη, η πολιτική, η φιλοσοφία, η ηθική ζουν και αναπνέουν μέσω της αφήγησης ολοκληρωμένων ιδεών και εννοιών σε συναθροισμένους πολίτες, οι οποίοι αξιολογούν και υιοθετούν καινοτόμες σκέψεις και προτάσεις. Πρωταρχικό ζητούμενο του ομιλητή είναι να ενεργοποιήσει τη σκέψη, να πραγματώσει την αληθινή επικοινωνία, να διαπαιδαγωγήσει, να εξυψώσει.
Η πρακτική της ορθολογικής ρητορικής τέχνης είναι μια πολυεπίπεδη και συναρπαστική διαδικασία που εκπαιδεύει και απελευθερώνει νοητικά κάθε άνθρωπο με εσωτερικό κόσμο και καλές ιδέες. Το σεμινάριο απευθύνεται μεταξύ άλλων και σε φοιτητές και επαγγελματίες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν ή και να εμβαθύνουν τη γνώση τους πάνω στην τέχνη και τεχνική του δημόσιου λόγου. Η ενεργή συμμετοχή σε ένα συνέδριο, η δημόσια συζήτηση, η υποστήριξη ενός διδακτορικού τίτλου, οι τηλεοπτικές και επαγγελματικές συνεντεύξεις, το πολιτικό βήμα, η επικοινωνία, οι θέσεις δημόσιας ευθύνης απαιτούν πολύπλευρα καταρτισμένους ομιλητές και ομιλήτριες που επιθυμούν να κοινωνήσουν στοχευμένα το μήνυμα τους και να εμπνεύσουν με το χαρακτήρα τους.
Το σεμινάριο βασίζεται:
α) στην ακριβή γνώση των λειτουργικών και αισθητικών κανόνων της ρητορικής τέχνης
β) στους κανόνες φωνητικής και φωνολογίας της ελληνικής γλώσσας (καλολαλία και καλολογία)
γ) στα τελευταία ευρήματα της νευροψυχολογίας, η οποία συγκεράζει τεχνικές στοχευμένης ενεργοποίησης των εγκεφαλικών λειτουργιών όπως της υψηλής επίδοσης/ ταχείας μάθησης/ ανάσυρσης πληροφοριών/ λεκτικής και νοητικής ευελιξίας, των ορμονών (ευθυμία/ συναισθηματική ολοκλήρωση vs. κατάθλιψη/ φυγή/ παραίτηση/ προετοιμασία για μάχη) και των υπαρχόντων προτύπων σκέψεων (προκαταλήψεις/ γνωστικές ασυμφωνίες/ δογματικές σκέψεις/ λογικά λάθη).
//Με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης τόσο σε ζωντανή ροή (livestreaming) όσο και ασύγχρονα//
Πρόγραμμα σεμιναρίου:
1. Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, 4.00μμ – 9.00μμ
2. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, 10.00πμ – 6.00μμ
3. Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, 10.00πμ – 6.00μμ
Την Παρασκευή 4.00μμ- 9.00μμ και το Σάββατο 10.00πμ- 2.00μμ θα παρουσιαστεί το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου και οι θεματικές:
- Προφορικός λόγος: γλώσσα, τονισμός και παύσεις
- Ενσυναίσθηση: η ψυχολογία του κοινού
- Αυτοέλεγχος & αυτο-σαμποτάζ: η νευροψυχολογία των φόβων έκθεσης
- O αισθητικός δημόσιος λόγος
- Ο προσωπικός δημόσιος λόγος
- Ένας ολοκληρωμένος δημόσιος προφορικός λόγος
Το Σάββατο 2.00μμ – 6.00μμ και την Κυριακή 10.00π.μ.- 6.00μμ θα λάβει χώρα το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου:
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν τον απαραίτητο ατομικό χρόνο για την πρακτική άσκηση των τεχνικών και τελικά για μια σύντομη παρουσίαση ενός κειμένου μίας σελίδας πάνω στα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα.
Σύντομο βιογραφικό εισηγήτριας:
Η Νιόβη Κλαυδιανού εκπαιδεύτηκε ως κλινική ψυχολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Σύγχρονo Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η διατριβή της περιελάμβανε ψυχολογικές τεχνικές που διερευνούνταν τη δεδομένη χρονική στιγμή την καταπολέμηση της κατάθλιψης και της απώλειας μνήμης σε ομάδες που βίωναν τον εγκλεισμό σε γηροκομεία και φυλακές. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην όπερα στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και διδακτορικό πάνω στις τεχνικές φωνητικής παράστασης, ερευνώντας και εκτελώντας φωνητικά έργα από 25 συνθέτες σε έντεκα διαφορετικές γλώσσες με θέμα τα παιδιά.
Στη συνέχεια αναζήτησε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της “υψηλής απόδοσης” αλλά και της βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης μέσω τεχνικών νοητικής ενεργοποίησης και άρσης καθηλωτικών αυτοπεριορισμών. Η φιλοδοξία της ήταν να συνδυάσει την ψυχολογία και την συμβουλευτική ώστε να αναπτύξει τη δικής της μέθοδο για την απελευθέρωση των φόβων, την έκθεση σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και σε εταιρικό, δουλεύοντας πάνω στο θέμα της εγγενούς εμπιστοσύνης, τόσο σε συνδελφικές αλλά και πελατειακές σχέσεις, και ενεργοποιώντας την ακεραιότητα της επιλογής σε βασικά ζητήματα ηγεσίας και στην εύρεση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρησης.
Ολοκλήρωσε το NLP Practicioner (Neurolinguistic Programming) στο IKS Institute του Βερολίνου το 2011 και εκπαιδεύθηκε στην κλινική υπνοθεραπεία και στην τεχνική EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) στο Center de Thérapie Brève στο Βέλγιο το 2012. Έχει διδάξει σεμινάρια για την ενεργοποίηση της υψηλής απόδοσης, με εξειδίκευση στην βελτίωση των ικανοτήτων διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στο δημόσιο λόγο, την ανάπτυξη στρατηγικών για την καλύτερη κατανόηση και εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών, και για τον επαναπροσδιορισμό και την επιτυχή επιδίωξη εταιρικών στόχων. Παρουσιάζει masterclasses σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια και ακαδημίες, σε καλλιτεχνικά Ιδρύματα, καθώς και στον τομέα της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.
Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης
Δηλώστε συμμετοχή στη φόρμα εδώ.
Για εγγραφές και κρατήσεις θέσεων, κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς:
IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου) Δικαιούχος: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών.
Προθεσμία εγγραφής: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020.
Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου στα πλαίσια του νέου κορονοϊού και των περιορισμών που τίθενται από το νόμο
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Στα πλαίσια των περιορισμών του τίθενται από το νόμο θα κρατηθεί αναγκαστικά σειρά προτεραιότητας και σε κάθε περίπτωση αναθεώρησης θα ακολουθηθεί η εκάστοτε οδηγία για την οποία θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.
Το σεμινάριο θα είναι διαθέσιμο και για διαδικτυακή παρακολούθηση τόσο σε ζωντανή ροή (livestreaming), όσο και ασύγχρονα. Ερωτήσεις προς την εισηγήτρια θα μπορούν να γίνονται και διαδικτυακά.
Για περισσότερες πληροφορίες:
info@dipke.org
+30 2310 270838
Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ι. Δραγούμη 24,
3ος όροφος,
Θεσσαλονίκη
dipke.org