10 συναντήσεις// 20 ώρες
Περιγραφή σεμιναρίου:
1. Η ζωή και το έργο τού Ιμμάνουελ Καντ
2. Καντιανή γνωσιοθεωρία, και η αποκαθήλωση της μεταφυσικής (η Κριτική τού Καθαρού
Λόγου) – Ι
3. Καντιανή γνωσιοθεωρία, και η αποκαθήλωση της μεταφυσικής (η Κριτική τού Καθαρού
Λόγου) – ΙΙ
4. Καντιανή πραξεολογία (η Κριτική τού Πρακτικού Λόγου) και πολιτική
5. Αισθητική, και η Τελεολογία τής Φύσης (η Κριτική τής Κριτικής Δύναμης)
6. Φίχτε και Σέλλινγκ
7. Τα νεανικά κείμενα του Χέγκελ (θεολογικά και πολιτικά γραπτά)
8. Από τη Φαινομενολογία τού Πνεύματος στη μεγάλη Λογική
9. Η «Εγκυκλοπαίδεια»
10. Η Φιλοσοφία του Κράτους και του Δικαίου· η Φιλοσοφία της Ιστορίας
Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή:
Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου (ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής), και ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε διάφορους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Από το 1992 ως το 2001 συνδιοργάνωνε, με τον Μάριο Μπέγζο, το ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας χρημάτισε διαδοχικά γραμματέας και πρόεδρος), και ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού στα Ελληνικά Γράμματα.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε ποικίλα έντυπα (Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Πλανόδιον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός ή πολιτικός αρθρογράφος με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αυγή και Ο Δρόμος της Αριστεράς· έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2005, έχει ιδρύσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2009, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στην ιστορία τής φιλοσοφίας και των πολιτικών ιδεών, αισθητική, συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ψυχαναλυτική θεωρία. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις.
Κόστος εγγραφής: 140 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%)
Δυνατότητα πληρωμής σε δύο δόσεις
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης
Δηλώστε συμμετοχή στη φόρμα εδώ
Για εγγραφές και κρατήσεις θέσεων, κατάθεση στην τράπεζα πειραιώς:
IBAN GR1001722020005202092537315 (στην αιτιολογία βάζετε το όνομά σας και αυτό του σεμιναρίου)
Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου στα πλαίσια του νέου κορονοϊού Covid-19 και των περιορισμών που τίθενται από το νόμο
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Στα πλαίσια των περιορισμών του τίθενται από το νόμο θα κρατηθεί αναγκαστικά σειρά προτεραιότητας και σε κάθε περίπτωση αναθεώρησης θα ακολουθηθεί η εκάστοτε οδηγία για την οποία θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.
Το σεμινάριο θα είναι διαθέσιμο και για διαδικτυακή παρακολούθηση τόσο σε ζωντανή ροή (livestreaming), όσο και ασύγχρονα. Ερωτήσεις προς τον εισηγητή θα μπορούν να γίνονται τόσο σε ζωντανή ροή, όσο και ασύγχρονα μέσω της πλατφόρμας μας.
Η διαδικτυακή πρόσβαση στο υλικό του σεμιναρίου (βίντεο, διαλέξεις, και το όποιο επιπρόσθετο υλικό δοθεί από τον εισηγητή) θα παραμένει ανοιχτή πρός όλα τα άτομα που θα εγγραφούν στο σεμινάριο μέχρι και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
info@dipke.org
+30 2310 270838
Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών
Ι. Δραγούμη 24,
3ος όροφος,
Θεσσαλονίκη
dipke.org