Διάρκεια σεμιναρίου:
// 11 Οκτωβρίου– 29 Νοεμβρίου 2021 //
// Κάθε Δευτέρα 7-9μμ //
// 8 συναντήσεις/ 16 ώρες //
Περιγραφή σεμιναρίου:
Ένα διαδικτυακό εργαστήριο οκτώ συναντήσεων για την Ιστορία της Τέχνης μέσα από το πρίσμα της γυναικείας χειραφέτησης και των φεμινιστικών θεωριών. Πως απεικονίζονται οι γυναίκες στις κορυφαίες δημιουργίες της παγκόσμιας Τέχνης; Γιατί γνωρίζουμε ελάχιστες εμβληματικές καλλιτέχνιδες ανά τους αιώνες; Για ποιο λόγο τα μουσεία είναι γεμάτα με έργα ανδρών καλλιτεχνών; Διαμέσου αυτού του κύκλου συναντήσεων, αρχικά θα εξετάσουμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον τρόπο που αυτή αντανακλάται στις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, περφόρμανς κ.ά.).
Στη συνέχεια, θα παρατηρήσουμε την μεταβαλλόμενη εικόνα της γυναίκας στην Τέχνη από την Αρχαιότητα έως και σήμερα. Τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν στις επερχόμενες συναντήσεις αφορούν το ρόλο, τη θέση και την απεικόνιση της γυναίκας στις Εικαστικές Τέχνες. Θα γίνει επιλογή συγκεκριμένων εικαστικών κινημάτων, ανάλυση έργων και τέλος έρευνα από τους/ις συμμετέχοντες/ουσες πάνω σε θεματικές που θα επιλέξουν οι ίδιοι/ιες. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχουσες/ντες συνεργάζονται σε ομαδικές δραστηριότητες ανάλογες με τη θεματική του κάθε εργαστηρίου.
Θεματικές:
// Η αναπαράσταση του γυναικείου σώματος.
// Οι διαφορετικές όψεις των γυναικών.
// Η γυναίκα καλλιτέχνης. Η γυναίκα στον χώρο της Τέχνης.
// Κοινωνική θέση της γυναίκας και καλλιτεχνικοί περιορισμοί.
// Αναζητήσεις και πρωτοπορία.
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/ντες σε ομάδες θα επιλέξουν μια θεματική που εξετάστηκε κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συναντήσεων και θα προτείνουν μια ολοκληρωμένη ιδέα για μια έκθεση τέχνης.
-
1η συνάντηση – Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 7-9μμ
-
2η συνάντηση – Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 7-9μμ
-
3η συνάντηση – Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
4η συνάντηση – Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
5η συνάντηση – Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
6η συνάντηση – Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
7η συνάντηση – Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
8η συνάντηση – Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 7-9μμ
-
Βιβλιογραφία