Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ηθική: από τη θεωρία στην πράξη | Σταύρος Καραγεωργάκης

0 student

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 εβδομάδες / 12 ώρες

 

Περιγραφή σεμιναρίου:

Υπάρχουν σταθερές ηθικές αξίες; Γιατί πρέπει να είμαστε ηθικοί; Πώς αξιοποιούμε τις ηθικές θεωρίες για την αντιμετώπιση διλημμάτων σχετικά με τον θάνατο;

Το σεμινάριο «Ηθική: από τη θεωρία στην πράξη» θα παρουσιάσει κάποιες σημαντικές θεωρίες ηθικής φιλοσοφίας με σκοπό να συζητηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Οι σημαντικότερες  θεωρίες που θα παρουσιαστούν είναι η ηθική θεωρία του Καντ, ο ωφελιμισμός και η αρετολογική ηθική. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι προκλήσεις που θέτει ο ηθικός εγωισμός, η ηθική υποκειμενικότητα και ο ηθικός σχετικισμός. Η παρουσίαση των θεωριών θα γίνει με τη χρήση ηθικών διλημμάτων, κι έτσι θα είναι σημαντική και η ενεργή συμμετοχή όσων θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Instructor

Ο Σταύρος Καραγεωργάκης είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Έχει διδάξει ως ειδικός συνεργάτης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΑΠΘ, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ.α. Έχει γράψει τα βιβλία Ζώα, Στα Πλοκάμια της Ανθρώπινης Ηθικής και Περιβαλλοντική Φιλοσοφία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες και έχει μεταφράσει τα βιβλία Η Απελευθέρωση των Ζώων του Peter Singer, Τα Δικαιώματα των Ζώων του David DeGrazia, Στη Σκιά του Ανθρώπου της Jane Goodall, Κλιματική Δικαιοσύνη του Brian Tokar, Καταστροφολογία της Sasha Lilley και Η Επόμενη Επανάσταση του Murray Bookchin. Έχει ανθολογήσει και επιμεληθεί τις συλλογές Ζώα και Ηθική και Αναρχισμός και Οικολογία. Είναι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

100.00 €

Αφήστε μια απάντηση