Τί είναι η φιλοσοφία; (Φώτης Τερζάκης/ 4 ώρες)

0 student

29 Οκτωβρίου /9 Νοεμβρίου

 

Περιγραφή:
Στο πρώτο μέρος του διαδικτυακού σεμιναρίου ασύγχρονης εκπαίδευσης, θα επιχειρήσουμε να ορίσουμε τον τύπο δραστηριότητας που λέμε φιλοσοφία σε σύγκριση και αντιπαράθεση με τον μύθο και το μυθικό σκέπτεσθαι, με την θεολογία, και με την πειραματική επιστήμη· θα εξετάσουμε την αρχιτεκτονική του φιλοσοφικού λόγου (κρίσεις-συλλογισμούς-επιχειρήματα)· και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε συσχετισμό τη φιλοσοφική αφαίρεση με το συγκεκριμένο που είναι η κοινωνία και η ιστορία. Στο δεύτερο μέρος θα επικεντρωθούμε στο ιδιάζον κοινωνιοϊστορικό περιβάλλον όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία, δηλαδή την αρχαιοελληνική πόλιν, και θα δούμε ποιες ιδιάζουσες εμπειρίες οδήγησαν στη περίφημη μετάβαση «από τον μύθο στον Λόγο».

Αναλυτικό περιεχόμενο:

Μάθημα 01: Τί είναι η φιλοσοφία (2 ώρες)
Μάθημα 02: Η πόλις και η ανάδυση του Λόγου (2 ώρες)

 

Instructor

Ο ΦΩ­ΤΗΣ ΤΕΡ­ΖΑ­ΚΗΣ γεν­νή­θη­κε το 1959 στην Πά­τρα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου (ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής), και ε­ρευ­νη­τι­κά, στο πλαί­σιο σε­μι­να­ρί­ων, σε διάφορους το­μείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Α­πό το 1992 ως το 2001 συνδιορ­γά­νω­νε, με τον Μάριο Μπέγζο, το ανεξάρ­τη­το Θρη­σκειο­λο­γι­κό Σε­μι­νά­ριο που το 1997 ο­δή­γη­σε στη δημιουρ­γί­α της Εταιρεί­ας Θρησκειο­λο­γικών Ε­ρευ­νών (της ο­ποί­ας χρη­μά­τι­σε διαδοχικά γραμ­μα­τέ­ας και πρόεδρος), και ή­ταν από τους βα­σι­κούς συ­ντά­κτες του Θρησκειο­λο­γι­κού Λε­ξι­κού στα Ελ­λη­νι­κά Γράμ­μα­τα.

Επίσης, έχει δη­μο­σιεύ­σει ε­κτε­τα­μέ­νο αριθ­μό δο­κι­μί­ων και κρι­τι­κών σε ποικίλα έ­ντυ­πα (Ση­μειώ­σεις, Λε­βιά­θαν, Ήχος, Πλα­νό­διον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συ­νερ­γα­στεί κα­τά περιόδους ως βιβλιοκριτι­κός ή πολιτικός αρθρογράφος με τις ε­φη­με­ρί­δες Ελευθεροτυ­πί­α, Καθημερινή, Αυ­γή και Ο Δρόμος της Αριστεράς· έχει επίσης δι­δάξει μετάφρα­ση φι­λο­σο­φί­ας στο Αγ­γλι­κό Τμή­μα του Ευρωπα­ϊ­κού Κέ­ντρου Μετάφρασης (ΕΚΕ­ΜΕΛ). Από το 2005, έχει ιδρύσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2009, Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στην ιστορία τής φιλοσοφίας και των πολιτικών ιδεών, αισθητική, συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ψυχαναλυτική θεωρία. Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις.

Στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών - TIESS έχει διδάξει επίσης τα σεμινάρια: «Τί είναι η φιλοσοφία;», «Ο γερμανικός ιδεαλισμός και η ανάπτυξη της διαλεκτικής συνείδησης» και «Η σχολή της Φρανκφούρτης και η κριτική θεωρία».

Free