Σε αυτό το διπλό τεύχος περιέχονται άρθρα συνεργατριών και συνεργατών του Ινστιτούτου που σχετίζονται με το αντικείμενο του σεμιναρίου που παρουσίασαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, όμως, περιλαμβάνονται και άρθρα και μεταφράσεις εξωτερικών συνεργατριών και φίλων του Ινστιτούτου. Καθένα, με τον τρόπο του και από τη σκοπιά του, συμβάλει με κριτικές προσεγγίσεις και επεξεργασίες. Προφανώς, τα άρθρα δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο ομοιογενές θεωρητικό σχήμα ούτε μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα. Αντιθέτως, συνθέτουν ένα μέρος του ψηφιδωτού της έρευνας της εποχής μας.
Η Ζωή Δάβαρη παρουσίασε το φθινόπωρο του 2021 το σεμινάριο με τίτλο Απουσία και διεκδίκηση. Εξερευνώντας την αναπαράσταση των γυναικών στην τέχνη. Στο άρθρο της Γυναίκες στα παρασκήνια εξετάζει από μια φεμινιστική σκοπιά το ερώτημα: «γιατί δεν υπήρξαν σπουδαίες γυναίκες καλλιτέχνιδες;» Ο Σταύρος Καραγεωργάκης παρουσίασε δύο σεμινάρια το 2021, το ένα με τίτλο Περιβαλλοντική φιλοσοφία και το άλλο με τίτλο Ζώα και ηθική. Το άρθρο του αποτελεί μια εισαγωγική παρουσίαση στον συλλογικό τόμο που ανθολόγησε και επιμελήθηκε με τίτλο Οικοφεμινισμός. Ο Ευάγγελος Λιότζης, που είχε παρουσιάσει το σεμινάριο Σεξουαλικότητα και επικοινωνία το 2019 και συμμετείχε με άρθρο και στο πρώτο τεύχος του Tempus, επανέρχεται με ένα άρθρο που συμβάλλει στη μελέτη του σεξισμού ως κοινωνικού φαινομένου.
Ο Θωμάς Συμεωνίδης παρουσίασε το 2021 ένα σεμινάριο δύο κύκλων με τίτλο Οι σχέσεις λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στον Samuel Beckett: Το αισθητικό υπόβαθρο της γραφής. Στο άρθρο του εξετάζει την εμπειρία της μετάφρασης του κειμένου του Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό και τις προεκτάσεις στα πεδία της αισθητικής θεωρίας, της δημιουργικής διαδικασίας και της φιλοσοφίας. Ο Τodor Todorov είχε παρουσιάσει δύο θερινά σεμινάρια διά ζώσης στα αγγλικά, το πρώτο το 2019 με τίτλο Black Mirror: Mythologies of the future. Anthropotechnics, biopolitics, posthumanism και το δεύτερο το 2020 με τίτλο Politics of the image. The Culture of Photographic Experience. Στη συνέντευξη με τίτλο Ρετροτοπία και κοινωνικός μετασχηματισμός στην εποχή του τελευταίου ανθρώπου συζητά και εξετάζει κρίσιμα ζητήματα της εποχής.
Ο Πάνος Πετρίδης παρουσιάζει με εξαιρετικά συνοπτικό και ουσιαστικό τρόπο Το πανόραμα της αποανάπτυξης στη βάση της ομιλίας που είχε κάνει στο εργαστήριο πάνω στην αποανάπτυξη και στο βασικό καθολικό εισόδημα, υπό την ευρύτερη θεματική Συνθέτοντας οραματικές αφηγήσεις για τον κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό, που είχε λάβει χώρα το 2019 στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναγιώτης Τριτσιμπίδας, ο οποίος μας είχε βοηθήσει με τις επιμέλειες των μεταφράσεων σε δύο ερευνητικά έργα, μετά την πρόσφατη μετάφραση και επιμέλεια των ανταποκρίσεων του Μισέλ Φουκώ πάνω στην Ιρανική Επανάσταση, εξετάζει τη συζήτηση που άνοιξε πάνω στην έννοια της πολιτικής πνευματικότητας προσφέροντας μια αναλυτική πραγμάτευση του όρου που διασαφηνίζει το επιχείρημα του Φουκώ και γονιμοποιεί πιθανές κριτικές επεξεργασίες σε μια ουσιαστικότερη βάση.
Η Severina Stankeva υποψήφια διδιακτόρισσα φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Σόφια, στο άρθρο της Ο ιππευόμενος Αριστοτέλης παρουσιάζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πραγμάτευση της ιστορίας της Φυλλίδας και του Αριστοτέλη. Ο Γιάννης Μπουμάκης, από την Αυστρία όπου εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, έκανε τη μετάφραση ενός κεφαλαίου από το βιβλίο του Karl Popper, The Open Universe: An Argument for Indeterminism, με τίτλο Η υπόθεση για τη μη αιτιοκρατία.Γιατί είμαι μη αιτιοκράτης: Θεωρίες σαν δίχτυα. Πέρα από τα διάφορα ζητήματα που εγείρει το πολιτικό εγχείρημα του Πόππερ, το κείμενο παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία πάνω στο ζήτημα της μη-αιτιοκρατίας. Ενώ, η μετάφραση του αποσπάσματος από το βιβλίο του Mark Fisher Capitalist realism, έρχεται να φωτίσει γιατί ο μεταμοντερνισμός ίσως δεν είναι ο καταλληλότερος όρος για να περιγράψει την εποχή μας. Το τεύχος εμπλουτίζεται με τις φωτογραφίες και την αισθητική της Caroline Luigi, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική παραχώρηση και συνεργασία.
Τέλος, στην περίοδο που μεσολάβησε από το προηγούμενο τεύχος, δηλαδή το 2021 και το 2022, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου και τα σεμινάρια: Λογοτεχνία και (αντι)εξουσία (β’ κύκλος) από τον Κώστα Δεσποινιάδη, Ανθρωπολογία και ψηφιακοί πολιτισμοί από τον Πέτρο Πετρίδη, Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη από τον Αλέξανδρο Σχισμένο, Ο γερμανικός ιδεαλισμός και η ανάπτυξη της διαλεκτικής συνείδησης και Η πολιορκημένη υποκειμενικότητα: Φαινομενολογία και Υπαρξισμοί στον 20ό αιώνα από τον Φώτη Τερζάκη. Επίσης, έγιναν και μια σειρά ανοιχτών σεμιναρίων πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα από τον Αστέριο Τσιουμάνη και την Έλσα Τσιουμάνη.
Ευχαριστούμε όλες και όλους από καρδιάς για τη συμμετοχή και τη συμβολή τους στο Ινστιτούτο και το περιοδικό. Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ευάγγελο Λιότζη που βοήθησε με τις διορθώσεις αρκετών κειμένων, τον Άκη Φιλοθέου και την Αλεξάνδρα Χαΐτογλου για τη συνολικότερη συνδρομή τους στο Ινστιτούτο, τον Νίκο Καρακώστα για την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία και τις εκδόσεις των Συναδέλφων για τη διανομή. Το επόμενο τεύχος του περιοδικού ελπίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άρθρα που σχετίζονται και με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου τα έτη 2023 και 2024.
Περισσότερα σχετικά με το περιοδικό